Posts

Showing posts from 2011

EARTH HOME PRODUK RUMAH YANG WAJIB KORANG ADA

Image
Assalamualaikum semua Serangga adalah penyebab utama penyakit dan ketidakselesaan di seluruh dunia. Penyakit yang disebabkan oleh serangga, seperti malaria, boleh menghalang perkembangan ekonomi dan sosial negara. Ini terutama berlaku di kawasan tropika dan sub-tropika yang panas dan lembap seperti Malaysia. Contohnya penyakit Malaria lebih daripada 300 juta kes setiap tahun dan beberapa juta kematian, yang disebabkan oleh nyamuk Anopheles. Denggi berdarah pun berjuta-juta kes ada yang sehingga menyebabkan kematian disebabkan oleh nyamuk Aedes. Dan banyak penyakit bakteria, virus dan parasit, seperti kolera, disentri, kepialu, kusta, poliomielitis, hepatitis berjangkit, cirit-birit, jangkitan helminthik, dan sindrom hospital yang disebut dipercayai disebarkan secara mekanik oleh lalat, lipas dan perosak lain. Selain daripada risiko digigit serangga, alergi yang berkaitan dengan lipas dan serangan tungau debu rumah juga bahaya untuk kesihatan. Sebuah rumah pasti tak lengkap kalau tak a

.:: Tips#1 - 10 Ways to Make Your Diet Easier ::.

Hi guys, today I wanna share some tips that I found interesting to all girls out there. Especially to me of course. It is a good tips yet easy for us to do it. So, let read it now! 1. Say So Long to Soda Every diet soft drink consumed each day could increase your risk of being overweight by 65 percent, according to a study presented at the American Dietetic Association. Other research suggests that artificial sweeteners may actually stimulate appetite, causing you to overeat. Instead, sip plain or sparkling water with lemon added for flavor. 2. Eat Like Clockwork Women who eat erratically consume more calories and burn them less quickly than those who have six regular small meals each day, according to a British study published in the American Journal of Clinical Nutrition . Don't go more than three or four hours without eating something. 3. Dust Off the Grapefruit Diet Eating three servings of grapefruit a day (either half of a whole one or a cup of juice) for 12 weeks coul

.:: Nukilan#1 - Sungguh ::.

sungguh.. semakin lama kurasakan semakin ku tak mengenali semuanya jijik dimata semuanya tak kena entah.. sungguh.. aku tak pasti dengan hala tuju hidup sendiri bak kata seorang kawan meniti hidup ini perlukan bantuan andai diri terumbang ambing carilah jurupandu,kompas, peta.. mengapa aku tak seperti dia? kini telah menaiki bahtera dan selamat hendaknya entah.. sungguh.. penyesalan dikemudian tiada gunanya untuk mengemudi semula alahai.. menyesalkah kamu? entah.. sungguh.. aku tak tahu.. entah.. bae@040710

.:: Berhabuk ::.

salam 1 malaysia semua.. sungguh berhabuk blog ni kan? dek kerana kesibuka dan kemalasan yang melampau. ok kesibukan melampau tu memang over la kan..hak hak hak,  bukan apa, internet kat rumah ni buat aku rasa nak buang je modem tu kat bawah..dari ada mood dan idea yang mencurah-curah *mencurah-curah kau, over kan? hak hak hak insyaallah akan berblogging semula.. .: Thanks for reading this blog :.

.:: Resipi Kuih Cek Mek Molek ::.

Image
Pada ramadhan ke-13, aku buat kuih cek mek molek ni untuk berbuka, al maklum la, kuih kat bazar ramadhan tahun ni bukan saja kecut tapi, harganya mak aih..kus semangat, "5 RM2 ye kak, maknanya tak boleh la nak ambil kurang 5, muka masing kerut-kerut je bila tanya kena beli 5 jugak ke?ades.. oh ada lagi satu kes, haritu aku beli barang-barang rumah lewat, kira dah tak sempat nak masak, singgah la bazar, beli nasi tomato, harga biasa la dengan ayam yang kecik (lebih kurang potong 12-14) dan tanpa sayur ye, aku ni pon satu dah cakap nak baru tanya harga, adesssss...sekali tanya kat penjual tu, korang agak-agak berapa? RM 3? RM3.50? RM 4? Oh NO NO NO..harganya adalah  RM4.50 ok. dah tercengang aku kat situ, tapi takpa la, aku anggap je itu adalah rezeki dia. tapi untuk beli lagi lpas ni, maaf la ye. opsss, off topic lagi padahal nak bagi resipi kan..ahaha.ok sambung.. >>bahan-bahan ubi keledek tepung gandum sedikit garam gula pasir >>cara-cara kukuskan kelede

.:: Creative Shopping Bags..Korang ada? ::.

Image
korang pernah tak tengok chopping bags yang cool, awesome and sangat creative? harini aku akan share creative shopping bags dengan korang. semua picture ni aku copy dari email. credit to boredpanda.com (i guess). dah la jom ushar shopping bags.. smart kan? ni pon nice.. bag ni macam comel cool kan bag ni.mesti orang ingat kita kuat.ekeke eh suka la bag ni siap boleh letak tangan gitu.. bag ni memang creative.. i like dengan shopping bag pon kita boleh bagi mesej ok teruja tengok bag ni.padahal nan ado..ekeke marilah kita menderma darah tak sanggup pegang itik betul-betul, boleh guna bag ni ye eh geli la bag ni kan? sangat sesuai la bag ni dengan barangan diorang, nice eh? erkh, mati la.. nak dendan gitu jugak pleaseee bag ni cantik gak eh aauuww, no komen..haha oh bag idaman walaupun..ekeke bag ni biasa-biasa je kan? aku ada pistol, kau ado?ehehe dah ten

.:: Doa Sewaktu Bersujud ::.

DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA Sewaktu bersujud, kita berada amat hampir dengan Allah. Katakanlah apa sahaja di dalam hati hajat kita sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah s. a. w. yang biasa memanjangkan sujudnya dengan memperbanyakkan zikir dan doa didalamnya. Sabda Rasulullah s. a. w :- "Suasana yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah di kala ia bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya." Banyak doa yang diamalkan oleh Rasulullah untuk kita ikuti. Salah satunya yang paling baik untuk diamalkan ialah doa yang dibaca sewaktu sujud akhir dalam solat. "Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar." Semoga dengan mengamalkan doa itu kita mendapat manfaat atau sekurang-kurangnya menjadi cita-cita kita dalam mencari keredhaan Allah dunia dan

.:: Make-up Tutorial #1 ::.

Image
Hi there, today i just wanna share a make-up tutorial, and yes it's was not mine..haha. I know all female out there love painting their face. please be honest girls. ok, so do I, but yeah do we now the real I mean the right step to painting yourself? here I download a video that might help you girls and me also. Because as a female, what's the important thing to us is beauty.am I right? oh, again...please be honest girls.haha. and with the power of internet, we can learn just for free. is that awesome right? ok let's just learn something from this video and apply it. yes, i mean you, you and you..lets check it out.. listen girls, mosturiser is soooo important ok. too bad i just realize it about month a go as im already 20+ y/o, and the secret for concealer is dap(is that a correct spelling) no rub in the steps pleaseeee.. i do think that this video is very-very help us as it is simple and just straight to the point. hopefully you guys learn something from it. thanks to

.:: Gadis Terbakar Tangan? ::.

Cerita ni aku copy paste from email, untuk pedoman kita bersama. jom baca dari tak buat apa-apa bulan puasa ni kan. Pada suatu ketika, ada seorang gadis yang bernama Jariah datang menemui Rasulullah SAW. Ketika itu dia dalam keadaan sedih sambil memegang tangannya. Dia mahu mengadu kepada Rasulullah tentang tangan kanannya yang sakit dan merah kehitaman. "Ya Rasulullah, tolonglah saya. Saya tidak mampu menahan kesakitan tangan saya ini. Sudilah Rasulullah mendoakan tangan saya ini supaya pulih seperti sediakala," rayu gadis itu. Rasulullah berasa terharu dengan penderitaan gadis itu, lalu baginda berkata, "Wahai Jariah, kenapa tanganmu itu boleh terbakar?" "Pada malam tadi, saya bermimpi. Ketika saya bangun, saya dapati tangan saya sudah terbakar," kata gadis itu lagi. Rasulullah pun bertanya kepadanya, "Cuba ceritakan kepadaku tentang mimpi kamu." "Malam tadi, saya bermimpi seakan-akan hari kiamat telah datang. Suasana dunia menjadi goncan

.:: Resipi Bakso ala Jakarta ::.

Image
hi semua, seram tak bacar tajuk entry..ala Jakarta tu...ehehehe..Bakso ni menu berbuka ramadhan-11. yang penting bakso ni sangat mudah dimasak. pejam mata pon korang boleh buat. dah la baik tengok je resipi bergambar aku ni. kang off topic lagi kan..haha >> bahan-bahan daging cincang >> aku buat dalam 300g je sebiji telur lada sulah soo hoon garam daun bawang tepung jagung >>cara-cara Campurkan daging cincang dengan telur dan sedikit lada sulah Campur sedikit tepung jagung. Agak-agak je jangan banyak sangat nanti keras. Inilah hasilnya Bulat2kan dan rebus. Bila dah naik cam ni maknanya daging tu dah masak.  Dalam kuah ni campur sekali lada sulah, daun bawang dan garam. Inilah Baksonya. Sedap sangat..hehe Anyway aku hanya buat soo hoon je, sebab aku suka bakso ni je, lagi satu nak lebih sedap rebus sekali dengan lemak-lemak baru dia akan lebih terasa. tapi aku tak buat pon, tak berkhasiat pulak nanti kan. jangan lupa mencuba

.:: Anjasmoro #1 ::.

hari ni nak cite seram-seram sikit. baru cam balance kan? ni asyik bagi resipi je, simple je resipi-resipi aku tapi bukan korang cuba pon kan.sedih. eh aku ni cakap ikut sedap mulut je kan?ampunkan kami pengunggu gua.hehe..dah-dah sebelum off topic lebih banyak lagi mari kita seramkan diri anda.. kisah seram ni, jadi masa aku form 4. masa tu aku blaja kat sekolah teknik. masa ni kira first time aku dok asrama. kalau tak salah aku, aku masa tu dekat-dekat nak hujung tahun. kalau dah dok asrama tu tau la kan mesti semua dok dalam dorm semua. kat sekolah aku tu, dalam satu dorm ada lebih kurang 10-11 orang. and untuk pengetahuan korang sekolah aku adalah opposite tanah perkuburan cina. ye, ye, korang memang tak salah baca.kira depan sekolah aku berbukit la dan penuh dengan kubur ok. agak scary kan?and asrama puteri ni adalah tahun pertama , kira kitorang first intake tinggal kat aspuri tu. sebelum ni hanya ada aspura je. and student perempuan pon tak berapa ramai, seingat aku less than

.:: Songs Review #2 - The Pierces

Image
salam semua, sihatkah? alhamdulillah..hari nak share dengan korang satu lagu yang sangat best dan unik bagi aku. lagu ni di sharekan oleh seorang kawan, so saja nak share dengan korang kat sini.jom kita layankan, dan aku sertakan lyric sekali ok. boleh la korang miming ke kan..haha, nampak bebeno laaku yang selalu miming kat youtube kan..ekekeke..sangat suka masa last sekali, dia nyanyi laju-laju.. aku pasti korang pasti jatuh cinta dengan lagu ni..enjoy uollss Secret - The Pierces Got a secret Can you keep it? Swear this one you'll save Better lock it, in your pocket Taking this one to the grave If I show you then I know you Won't tell what I said Cause two can keep a secret If one of the m is dead… Why do you smile Like you have told a secret Now you're telling lies Cause you're the one to keep it But no one keeps a secret No one keeps a secret Why when we do our darkest deeds Do we tell? They burn in our brains Become a living hell Cause e

.:: Resipi Soo Hoon Goreng Simple ::.

Image
Kalau korang ada baca entry yang lepas korang, aku ada buat bakso, baki soo hoon tu banyak lagi so sayang la nak buang. apa lagi mari kita recycle resipi, takda la membazirkan. anyway, korang pernah tak makan soo hoon goreng. mula-mula aku ingat nak buat ala-ala nasi ambeng gitu, tapi dek soo hoon tu banyak sangat (ada ke pi rendam semua soo hoon), so terpaksa buat sebagai bihun goreng..ekeke dah-dah baca resipi ajaib ni ok..ajaib?pengsan mak uollsss..haha >>bahan-bahan soo hoon kobis >> ikut suka bawang merah bawang putih sedikit cili padi sedikit kicap bebola (fishball,meatbal etc) >>ikut suka sedikit garam >>cara-cara tumis bawang merah, bawang putih, cili padi yang dah ditumbuk, biarkan sehingga layu dan naik bau. kemudian masukkan bebola. goreng sekejap then, masuk soo hoon,kicap,garam dan gaul rata. last, masukkan kubis dan goreng sehingga kobis sedikit layu.siap! simple giler kan..hehe jom layan photo ni. penat upload ok..  ni la hasilnya. dih

.:: Sahur apa hari ni? ::.

ini hanya entry suka-suka sambil menuggu waktu subuh. korang sahur apa?ke jenis sebelum tidur sahur siap-siap. tak sanggup korbankan masa tidur la tu.eleh. macam aku memang dah dari kecik diajar bangun sahur dan makan NASI.ye ye korang tak salah baca NASI. tapi takda la beriya sangat macam berbuka kan. lauk simple-simple je. bila dah jauh dari ibu ayah(menagih simpati ni, sila simpati sekarang..haha) ni, selalunya lauk berbuka masa lebih untuk sahur sekali. so, makan je la apa yang ada kan. walau dimana pun aku, masa belajar sampai la dah jadi buruh sekarang, masih aku bersahur seorang diri.sedih kan?(tolong sedih sekarang ye,haha). tapi tu la, dah kawan-kawan sedorm, serumah semuanya tak bangun sahur.redha. ok la entry untuk membuang masa korang je ni..ekekeke.bye-bye selamat bersahur dan selamat berpuasa untuk harini. oh ya, sebelum terlupa sebenarnya tenet kat umah aku ni macam hampes waktu biasa terutama malam jangan kata update nak sign in pon alahaiiiiiiii..terpaksa la aku up

.:: Wahai Hati, Roh, Manusia, Jin.. ::.

“Wahai hati…! Wahai roh…!  Wahai manusia..!  Wahai jin…!  Wahai orang-orang yang berharap kepada Maha Raja..!  Marilah kita ketuk pintu Maha Raja.  Bersegeralah kamu kepadaNYA dengan tapak hatimu, dengan tapak takwa dan tauhid kamu, makrifat dan kewarakan kamu yang tinggi, kezuhudan kamu di dunia, di akhirat dan didalam sesuatu selain daripada yang berkaitan secara langsung dengan Tuhanmu”. ~Syeikh Abdul Qadir Jailani~ Ada satu ayat dari blog teh secawan ni jugak  yang aku amat tersentuh iaitu "kalau tak mampu buat semua, jangan tinggalkan semua" means buat sikit pon takpa dari tak buat lansung kan. aku akui aku memang hamba yang jahil.masih banyak yang kosong. sempena ramadhan ni marilah kita sama-sama musahabah diri dan berhijrah menjadi yang lebih baik.insyaallah. {Credit to  Blog Teh Secawan } .: Thanks for reading Bae's blog :.

.:: Husband for Sale ::.

ok kisah lawak ni pun dari email aku. jom kita bergelak ketawa.nanti-nanti aku postkan kisah lawak sebenar yang jadi kat aku dan orang-orang terdekat.mood untuk menaip belum mari.tapi kadang-kadang bila ada mood internet pulak hampes.dah la , suka off topic tau.hehe.jom layannnnnnn >> HUSBANDS FOR SALE !  A store that sells husbands has just opened in New York City , where a woman may go to choose a husband. Among the instructions at the entrance is a description of how the store operates. You may visit the store ONLY ONCE! There are six floors and the attributes of the men increase as the shopper ascends the flights. There is, however, a catch .... You may choose any man from a particular floor, or you may choose to go up a floor, but you cannot go back down except to exit the building! So, a woman goes to the Husband Store to find a husband. On the first floor the sign on the door reads: Floor 1 - These men have jobs and love the Lord. The second floor sign reads:

.:: Curangkah Aku ::.

Bulan-bulan puasa ni mesti korang macam lemau-lemau kan?takpa jangan gusar lagi, harini aku nak share satu cerita.actually aku copy paste dari email.dah takmau lemau-lemau lagi jum baca. >>Dalam satu kejiranan... bermulalah satu cerita dimana isteri jiran sebelah ni jatuh cinta dengan suami jiran sebelah. Jadi.....korang faham-fahamlah apa yang dia orang buat kat rumah si isteri tuh. Tak disangka-sangka, suami si isteri ni pulang awal dari kerja hari tu. Maka, kelam-kabutlah si isteri dengan boyfriend dia tu bersurai. Walaubagaimanapun, suami jiran sebelah tu dah tak sempat lagi keluar ikut pintu belakang.Si suami jiran ni pun bagi idea kat si isteri. Lalu si isteri berlari dengan pantas ke bilik untuk mengambil baby oil dengan bedak badan lalu disapunya baby oil pada badan boyfriendnya. Setelah tu, diletakkan pula bedak badan pada badan boyfriendnya sehingga keseluruhan badan boyfriendnya itu kelihatan putih melepak. Lalu boyfriendnya pun berdiri di salah satu sudut rumah

.:: Resipi Masak Lemak Ikan Masin Kurau dan Nenas ::.

Image
harini nak share resipi masak lemak. lauk ni kalau makan dengan ulam-ulaman, ades, mantop.hehe. ok la takmau off topic mari kita memasak sekarang. eh jap, layan gambar dulu motivate sebelum masak. ok dah ada semangat sekarang. jangan malas mari kedapur sekarang. >> bahan-bahan ikan masin kurau santan >>santan cair dan pekat bawang merah bawang putih nenas kunyit hidup asam gelugor/asam keping >>kalau nenas tak masam >> cara-cara tumbuk bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup campur dengan santan cair dan asam gelugor. biar sampai mendidih sikit then masukkan nenas, bila mendidih baru masuk ikan kurau.jangan masukkan seketul besar tu, korang potong la, tapi jangan potong kecik-kecik nanti hancur pulak. agak-agak je la ye.last sekali masukkan santan pekat tu,kacau selalu tau jangan sampai pecah santan pulak ye.masak sampai mendidih sedia untuk dihidang. .: Thanks for reading Bae's blog :.

.:: Songs Review #1 -Yuna Zarai ::.

Image
mari kita layan lagu Decorate by Yuna Zarai. love this song simple lyric tapi tapi tapi to me, mendalam maksudnya, ke aku ja yang rasa camtu.sedih.haha.takpa la layannnnnnnnn ja... .: Thanks for reading Bae's blog :.

.:: Book Review #1 - Novel ::.

Image
ok hari ni nak share tentang novel malaya..cheeewaahh..saja nak share koleksi buku-buku yang aku baca. buku yang menarik aku akan review kat sini. tak kisah la buku tu dah lama ke kan. mungkin ada yang tak baca lagi. manatau lepas baca buku aku terus serbu kedai buku kan (bajet pengaruh kuat padahal takda sapa pun baca blog kau pun..ekeke) ok la buku yang aku nak share adalah..jeng jeng jeng..suspen tak?ceh, blah la bae takda sapa pun suspen..uhuk uhuk..ok la tuuuuu diaaa dua-dua buku kat atas antara buku yang aku suka. setiap kali review aku akan review dua buku ye. Review "moga kau mengerti-Lily Haslina Nasir" - bagi aku buku sangat banyak nilai2 murni yang diusulkan. dan ketabahan seorang isteri yang aku rasa macam dah hampir takda wanita camtu yang sangat tabah, redha, walaupun pelbagai dugaan adeena tetap sabar dan bersyukur dengan setiap dugaan. aku memang syorkan pada wanita-wanita yang rasa dugaan hidup dia tu berat sangat yang mana kadang-kadang dah t

.:: Gambar kucing comel ::.

Image
saja nak share gambar kucing kite(kite?geli tak?ekekkeke). si jantan namanya tommy, si betina namanya vivy. (jangan marah vivy, cause i adore u so much, nak panggil hari-hari kat rumah,hehe) ok, berhenti membebel bae, mari kita tengok kucing-kucing paling comel abad ini.paling comel.tak tahan..haha. si perkasa TOMMY si jelita VIVY pose masih tak menarik. ye la pose tidur kan. tommy, vivy bagi pose sexy sikit.ahaks cukup sexy tak?hehe..  vivy, mengantuk pun sopan skit pleaseeee..haha ok la, tu je..hah?nak tengok lagi...ok la last but not least. jeng jeng jeng.... tommy and vivy..sooooo sweeeettttttt(sebut macam cite you saka tu ok) oh ya, tommy dan vivy adalah baka Persian + American Forest Cat + Local. gambar ni diambil masa kedua-duany berumur less than 5months. besar kan diorang?lagi-lagi si tommy. kadang-kadang kat rumah, sorang panggil gemuk sorang lagi buncit. nanti-nanti aku cite keletah diorang ok. ada lawak, ada yang mengerikan..haha

.:: Resipi Laksam Simple ::.

Hari ke-tujuh puasa teringin pulak nak makan laksam. cari-cari resipi, beli bahan then masak.senang. bukan apa bazar ramadhan tahun ni, tak tahu la kenapa bukan main mahal lagi. haritu beli sayur kangkung mintak akak tu bungkuskan RM2. alahai hujung senduk je. jangan kata celah gigi, celah bibir pun tak terasa. sedih. tak kaya pon kalau dia naikkan harga makanan tu. bukan aku je yang terkena ramai lagi. so, dah tak beli dah sekarang semua masak, kuih pun buat sendiri je. eh eh melampau-lampau off topic kan..haha ok, ni bahan-bahan untuk buat laksam:- 3cwn tpg beras 1/2 cwn tpg gandum 4cwn air suam >>bahan-bahan untuk kuah:- Ikan(direbus,then asingkan isi dan tulang blend. tulang yang dah blend tu tapis dulu ye) Sedikit halia Sedikit bwg putih Sedikit bwg merah/besar Sedikit lada hitam/serbuk lada hitam pon ok Santan Asam keping Sedikit garam Sedikit gula merah/gula >> Bahan ulam timun kcg panjang taugeh daun pudina >> se

.: My 1st post :.

salam untuk semua sebagai pembuka bicara.(untuk semua mana ada yang baca selain aku..hehe). takpa, blog ni hanya untuk dijadikan diarytech aku... eh, ni dah kira blogger la ye ;p