12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

.:: Resipi Bakso ala Jakarta ::.

hi semua, seram tak bacar tajuk entry..ala Jakarta tu...ehehehe..Bakso ni menu berbuka ramadhan-11. yang penting bakso ni sangat mudah dimasak. pejam mata pon korang boleh buat. dah la baik tengok je resipi bergambar aku ni. kang off topic lagi kan..haha

>> bahan-bahan

daging cincang >> aku buat dalam 300g je
sebiji telur
lada sulah
soo hoon
garam
daun bawang
tepung jagung

>>cara-cara

Campurkan daging cincang dengan telur dan sedikit lada sulah
Campur sedikit tepung jagung. Agak-agak je jangan banyak sangat nanti keras.
Inilah hasilnya
Bulat2kan dan rebus. Bila dah naik cam ni maknanya daging tu dah masak.  Dalam kuah ni campur sekali lada sulah, daun bawang dan garam.
Inilah Baksonya. Sedap sangat..hehe

Anyway aku hanya buat soo hoon je, sebab aku suka bakso ni je, lagi satu nak lebih sedap rebus sekali dengan lemak-lemak baru dia akan lebih terasa. tapi aku tak buat pon, tak berkhasiat pulak nanti kan. jangan lupa mencuba dan selamat beramal..hehe

bye-bye uolssss


.: Thanks for reading Bae's blog :.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESEPI CUCUR SAYUR VIRAL

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

Followers