Posts

Showing posts from 2021

HOTEL PREMIERE KLANG PERKENALKAN LAKSA FIESTA, PROMOSI BULAN SEPTEMBER & OKTOBER 2021

Image
Assalamualaikum semua Saya pernah kongsikan makanan yang sedap-sedap di Hotel Premiere Klang sebelum ini, dan untuk promosi bulan September dan Oktober, Hotel Premiere Klang sekali lagi ada promosi di Restoran The Buzz yang menawarkan hidangan masakan tempatan dan antarabangsa, Hotel Premiere Klang adalah hotel bertaraf 4 bintang yang terletak di Bukit Tinggi, Klang, Selangor. Mereka mempunyai 3 jenis restoran iaitu The Buzz, Royal Gourmet menyajikan hidangan asli Cina yang unik sedangkan Ichi Pool Bar adalah restoran-bar yang mudah menyajikan makanan ringan, burger dan pizza yang menghadap ke kolam renang. Promosi di restoran The Buzz kali ini menampilkan dua jenis hidangan iaitu SPICY CAJUN FRIED CHICKEN WINGS COMBO dan juga LAKSA FEAST SPICY CAJUN FRIED CHICKEN WINGS COMBO Set chicken wings ini dilengkapi dengan beberapa kentang wedges dan coleslaw berkrim dalam kombo. Ia juga didatangkan bersama 2 pilihan sos pedas dan tak pedas sesuai untuk seisi keluarga. Mak ayah boleh makan so

HOTEL PREMIERE KLANG PERKENALKAN LAKSA FIESTA, PROMOSI BULAN SEPTEMBER & OKTOBER 2021

Image
Assalamualaikum semua Saya pernah kongsikan makanan yang sedap-sedap di Hotel Premiere Klang sebelum ini, dan untuk promosi bulan September dan Oktober, Hotel Premiere Klang sekali lagi ada promosi di Restoran The Buzz yang menawarkan hidangan masakan tempatan dan antarabangsa, Hotel Premiere Klang adalah hotel bertaraf 4 bintang yang terletak di Bukit Tinggi, Klang, Selangor. Mereka mempunyai 3 jenis restoran iaitu The Buzz, Royal Gourmet menyajikan hidangan asli Cina yang unik sedangkan Ichi Pool Bar adalah restoran-bar yang mudah menyajikan makanan ringan, burger dan pizza yang menghadap ke kolam renang. Promosi di restoran The Buzz kali ini menampilkan dua jenis hidangan iaitu SPICY CAJUN FRIED CHICKEN WINGS COMBO dan juga LAKSA FEAST SPICY CAJUN FRIED CHICKEN WINGS COMBO Set chicken wings ini dilengkapi dengan beberapa kentang wedges dan coleslaw berkrim dalam kombo. Ia juga didatangkan bersama 2 pilihan sos pedas dan tak pedas sesuai untuk seisi keluarga. Mak ayah boleh makan so

YOUR PRIORITY DETERMINES YOUR DESTINATION

Image
Assalamualaikum semua Dah lama tak menulis, rindu nak menulis blog tapi masa dan komitmen hakiki tak mengizinkan. Selain kerja hakiki, saya juga sedang menjalani sesi latihan dengan pihak PERNAS untuk menjadi ushawan franchise. Mohon doa dari semua agar saya berjaya menjadi seorang usahawan franchise, agar dapat membantu lebih ramai orang. inshaaAllah Harini curi masa sikit untuk express update melepaskan rindu pada blog sendiri. Hari jumaat yang barokah ni, nak celoteh sikit tentang 'PRIORITY'. Pagi ini, terdetik tentang keutamaan dalam hidup, terus buat status di Facebook dan rasa nak elaborate lebih di blog ni. Kebanyakkan dari kita ada impian tetapi terkadang kita tak memberi keutamaan untuk mencapai impian. Tiada usaha ke arah itu, jadi bagaimana nak capai arah yang nak kita tuju kan? Saya hanya bercakap secara general, tak tujukan pada sesiapa secara specific. Cuma nak meluahkan rasa yang terbuku di hati haha Apa saja tujuan hidup kita, apa saja yang kita nak

TIPS RANCANG BERSARA AWAL DENGAN ILEARNFROMCLOUD.COM

Image
Assalamualaikum semua Situasi Covid19 yang melanda kini telah menghadkan pelbagai aktiviti kita diseluruh dunia termasuklah menimba ilmu. Namun, dengan bantuan teknologi, kita masih dapat belajar, semuanya bergantung pada diri sendiri. Luasnya ilmu tidak hanya terhad pada pembelajaran di sekolah. Terdapat pelbagai platform eLearning yang boleh kita pilih bagi meningkatkan kemahiran diri. Memperkenalkn ILearnFromCloud.com adalah platform pembelajaran sosial yang direka untuk membantu korang bagi memperoleh kemahiran yang akan mendapat permintaan tinggi pada masa akan datang. Setiap orang mempunyai kemampuan belajar yang berbeza-beza, terutama di bidang yang mempunyai kepakaran dan pengalaman yang terhad. Tidak seperti laman web eLearning lain yang menyediakan kursus dalam talian, pembelajaran melalui ILearnFromCloud.com membawa kaedah yang paling berkesan untuk belajar, iaitu adalah dengan memiliki seseorang di sisi, membimbing kita di setiap langkah, dan mengarahkan ke arah yang betul

RESEPI MUDAH KERABU KACANG PANJANG DENGAN IKAN REBUS

Image
Assalamualaikum semua Dah lama tak kongsikan resepi. Banyak je resepi tapi selalu share dekat IG Reels je. Okay kalini nak kongsikan resepi paling mudah iaitu kerabu. Tapi bukan kerabu yang selalu kita makan, saya pun sebenarnya baru pertama kali buat dan makan. Not bad, pada saya sedap je. Makan dengan nasi panas-panas, dah tak perlu lauk lain sebab dalam tu dah ada lauk dan sayur. Kalini saya nak kongsikan resepi kerabu ikan dan kacang panjang. Kita boleh pelbagaikan kerabu ikan ni. Saya pernah juga buat kerabu ikan dengan terung. Tapiiiii dengan kacang panjang lebih sedap sebab ranggup kacang panjang tu kot. Bahan-bahan yang diperlukan pun tak banyak. Resepi ni tak ada sukatan tau, korang agak-agak saja ikut kesukaan, kan mudah gitu hehe Bahan-bahan Kacang panjang Bawang merah/besar Cabai/Cili padi merah Ikan kembung Limau kasturi/Nipis Garam dan perasa Cara penyediaan 1. Rebus ikan dan asingkan isinya macam nak buat laksa tu 2. Celur kacang panjang dan racik halus 3. Racik bawang

KEMPEN BENDERA PUTIH x VITS

Image
Assalamualaikum semua Sepanjang PKP/PKPD di Malaysia, seluruh rakyat menyokong kempen mengibarkan bendera putih. Vit's juga tidak terkecuali untuk sama-sama membantu keluarga yang terkesan. Jom kita hebahkan Kempen Bendera Putih x Vits, agar lebih ramai mendapat manfaat dari bantuan ini.  Satu lagi saya nak pesan, jangan malu untuk memohon bantuan. Kita semua perlu saling membantu di saat pandemik ini. Semua orang terkesan, tapi percayalah ramai yang sudi menghulurkan tangan di saat kita kehilangan punca pendapatan. Apapun jangan pendam dan harung kesedihan sendiri, kongsi dan kibarkan bendera putih, agar jiran dan pihak berwajib tahu kita dalam kesusahan. Pandemik ini kita harungi bersama. insha'Allah MOHON HEBAHKAN KE GROUP SEBELAH. INSYAALLAH KITA SAMA-SAMA DAPAT MEMBANTU. Kempen Bendera Putih x Vits Kibarkan bendera putih di hadapan rumah anda jika memerlukan pertolongan dalam kelangsungan hidup semasa tempoh PKP bagi yang terkesan. Jangan malu dan jangan segan.

NASI BUKHARA SEDAP DI LEMBAH KLANG HANYA DI HOTEL PREMIERE

Image
Assalamualaikum semua Sejak bekerja di rumah ni, badan selalu rasa letih, kadang nak masak pun tak sempat. Rasanya bekerja di rumah lagi sibuk dari bekerja di pejabat. Mana tak nya, di rumah ni, setiap masa email masuk. Kalau tak uruskan pada waktu pejabat nanti parents tertunggu pulak. Maklumlah kerja saya melibatkan parents yang nak balik ke negara asal, jadinya, kalau kita lambat balas email, tertunggak pulak urusan dia untuk pulang ke negara kan. Nama pun memang tugas, hadap je lah. Bekerja di rumah ni jugak tak menang tangan dengan urusan rumah lagi, nak masak untuk suami tercinta lagi kan haha Tapi bab memasak ni tak risau sangat, sebab boleh beli online je. Last week tekak ni teringin betul nasi bukhara, rasa macam dah lama tak makan. Malas nak masak, jadi order je lah dari Hotel Premiere. Best jugak sesekali makan makanan hotel di rumah. hehe Korang nak tau nasi bukhara yang paling best kat Klang Valley ni? Meh nak share....Sapa suka nasi bukhara, hidangan ini memang untuk kora

NUKILAN BAE - MY PIECES HEART

Image
Assalamualikum semua Nukilan kali ini adalah antara koleksi poems saya. Sebenarnya saya jarang menghasilkan puisi dalam bahasa english sebabnya penguasaan bahasa untuk saya berpuisi lebih kepada bahasa ibunda. Sesekali cuba untuk menghasilkan kelainan dalam berpuisi. Jika ada kesalahan tatabahasa harap dimaafkan hehe Sumber : Google My Pieces Heart ‘We are Just Friend’ Has Slide, Like I Expected It Would, Everything Is Just In Place, And Hits Me On Time. A Friend Of Mine Once Said, 'Delay Aren't Denials', I Can See Clearly Now, As An Expiry Never Wait, Separation Never Late, Karmic Cycle Keeps Changing, No Matter How Hard You Trying. My Pieces Heart, Just A Literal Separation, After A Lesson Plays Their Part, Makes Us Stronger And Wiser, A Blended You And Me, That Tie Us Forever, In Our Own Beautiful Way. bae@14062019 Puisi ini mengenai sebuah kekecewaan yang menggambarkan hati yang berderai. Lafaz perpisahan yang sudah dijangkakan namun hati selalu menidakkan. Manusia ni s

BUKU REVIEW - MY SISTER'S KEEPER BY JODI PICOULT

Image
Assalamualaikum semua Buku ni dah lama saya baca, few months back, saja baca semula dan terfikir untuk review. Penulisan Jodi Piccoult ni best jugak, ada beberapa buku Piccoult yang saya baca tapi kalini nak kongsikan kisah pengorbanan dalam keluarga. Kalau korang belum pernah baca, boleh la try baca. Buku ini sesuai untuk pembaca young adult.  Tajuk: My Sister's Keeper ISBN: 9780340960509 Penulis: Jodi Picoult Penerbit: Hodder & Stoughton (2008) Mukasurat: 407 m/s Rating : 7.5/10 SINOPSIS Buku ini menceritakan tentang Kate, anak perempuan Sara Fitzgerald yang didiagnosis menghidapi penyakit leukemia sedangkan kate baru saja berusia 2 tahun. Penyakit leukemia yang dihidapi Kate jarang ditemui dan ini membuatkan Sara merasa tak berdaya tapi dia sanggup melakukan apa sahaja demi anak tercinta. Doktor menyarankan Kate melakukan pemindahan sumsum tulang, namun tiada seorang pun ahli keluarga yang sesuai untuk menderma. Pada fikiran Sara, hanya satu pilihan yang ada, iaitu melahirka

WORDLESS WEDNESDAY - 7 RACUN BINATANG PALING BAHAYA DI DUNIA

Image
Assalamualaikum semua Jom kenali 7 binatang yang mempunyai rcun paling berbahaya di dunia. Saya baca fakta ni dalam majalah National Geographic, dapatlah kongsikan dengan korang semua. Kalau korang jumpa binatang beracun ni apa reaksi korang? SIPUT LAUT (MARBLED CONE SNAIL) Satu titis racun siput laut dapat mrmbunuh lebih dari 20 orang manusia. Gejala yang dialami adalah bengkak,kebas dan gatal-gatal ULAR TEDUNG SELAR Bisa racun ular ini 5 kali ganda lebih banyak daripada ular mamba hitam dan dapat melumpuhkan Gajah Asia hanya dalam 3 jam selepas dipatuk. POISON DART FROG Tubuhnya yang unik dan warna yang menarik tapi paling beracun. Racun yang terdapat pada kulit katak ini dapat membunuh dengan hanya menyentuhnya DEATHSTALKER SCORPION Racunnya merupakan campuran berjenis-jenis racun yang akan menyebabkan rasa sakit, koma, kekejangan, lumpuh dan kematian. IKAN BUNTAL (PUFFER FISH) Kulit dan beberapa organ lain ikan ini sangat beracun yang akan buatkan lidah dan bibir kita kejang, penin

MOVIEW REVIEW - SARKAR

Image
Assalamualaikum semua Moview review kalini saya nak kongsikan sebuah movie tamil iaitu Sarkar yang ditayangkan pada tahun 2018.. Filem: Sarkar Pengarah & A.R. Murugadoss Penulis: Jayamohan (dialog), A.R. Murugadoss (dialog) Pelakon: Joseph Vijay, Keerthy Suresh, Varalaxmi Sarathkumar Sarkar bermaksud kerajaan, filem ini berkisar tentang politik di India ini ditulis dan diarahkan oleh AR Murugadoss, dan dihasilkan oleh Kalanithi Maran di bawah panji Sun Pictures. Dialog itu ditulis bersama oleh Murugadoss dan B. Jeyamohan. Filem ini dibintangi oleh Vijay, Keerthy Suresh dan Varalaxmi Sarathkumar sementara Yogi Babu, Radha Ravi, dan Pala. Karuppiah memainkan peranan menyokong. Dalam perfileman tamil, sapa je yang tak kenal Vijay kan? Filem ini mengisahkan Sundar Ramaswamy (Vijay), seorang India bukan penduduk (NRI) yang tiba di India dari Amerika Syarikat untuk mengundi. Tetapi, orang lain telah memilih undian bagi pihak dia dan ini membuatkan Sundar menjadi marah kerana ia jelas sat

NUKILANBAE - HILANG BUNGA DITELINGA

Image
Assalamualaikum semua Sumber :Google Hilang Bunga Di Telinga Kemana Menghilang, Damai Hati Berbunga, Cuma Resah Kini Meraja, Akulah Pemburu, Rindu Dalam Kelam, Gelap Tak Berpenghujung, Celik Tanpa Arah, Kau Di Bawa Angin, Menjauh Tanpa Jejak, Tinggalkan Segala Cerita Duka Nista Penglipur Lara, Oh Angin, Bawa Pergi Khayalan Luka, Derita Hati Tanpa Suara, 'Bunga Di Telinga' Mu Itu, Akan Tetap Bersamaku, Hanya Kau Yang Tahu. bae30042019 Bunga di telinga adalah lagu yang ditulis oleh Noh Salleh. Bait-bait lagu ini sangat indah dan lebih indah bila ditujukan buat hati dah kian lama menyepi dari kata rindu. Berbunga hati bukan kepalang, namun kebahagian tak lama, dirangut lagi dan terhasillah puisi 'Hilang Bunga Ditelinga'. Puisi ini mengisahkan pasangan bercinta yang dikecewakan, namun dia sabar menanti kepulangan pasangan. Hanya lagu 'mereka' menjadi penawar duka lara. DISCLAMER: Kalau korang selalu baca hasil nukilan puisi saya, ianya banyak berkisarkan soal hati d

REVIEW BUKU - KILLING FLOOR BY LEE CHILD (SIRI JACK REACHER)

Image
Assalamualaikum semua Tajuk: Killing Floor ISBN: 9780553826166 Penulis: Lee Child Siri : Jack Reacher Penerbit: Bantam (2010) Mukasurat: 525 m/s Rating : 9/10 SINOPSIS Killing Floor adalah buku pertama dalam siri Jack Reacher yang menjadi fenomena bagi penulisan fiksyen. Ia memperkenalkan Reacher untuk pertama kalinya, sebagai polis yang juga merupakan bekas tentera terlatih bertindak dan berfikir dengan pantas, Reacher adalah wira aksi yang sempurna. Setelah menghabiskan seluruh hidupnya dalam tentera (Reacher dibesarkan dalam keluarga tentera), dia kini benar-benar bebas. Setelah menghabiskan sebahagian besar hidupnya di luar negara, dia ingin mengembara ke seluruh negara.. Seperti yang akan terjadi, Reacher melakukan perjalanan santai dengan hanya menaiki bas. Reacher meminta pemandu bas menurunkannya di persimpangan untuk Margrave kecil, sebuah bandar kecil di Georgia. Reacher telah mendengar cerita tentang seorang lelaki Blues kuno yang pernah menghabiskan masa di bandar dan memut

TBF FOLDABLE HIKING STICK & TBF SEJADAH, AKSESORI HIKING YANG KORANG PERLU ADA

Image
Assalamualaikum semua Walaupun dah lama tak hiking, posting kalini nak kongsikan aksesori tambahan yang korang perlu bawa semasa hiking. Sebab rindu sangat nak hiking, saya pun saja browse website PTT OUTDOOR yang menyediakan keperluan sukan yang berkualiti tinggi tapi dengan harga yang sangat berpatutan. Misi PTT OUTDOOR adalah untuk mendorong lebih banyak individu untuk explore dunia luar yang lebih mencabar. Di PTT OUTDOOR ni ada lebih 700 barang dari lebih 30 jenama yang meliputi aktiviti mendaki, berlari, berbasikal dan banyak lagi dengan serendah RM2.90 . Memang murah tau, dari dulu saya memang membeli di PTT OUTDOOR, banyak kelengkapan dan aksesori hiking saya beli di PTT OUTDOOR. Bukan hanya menyediakan keperluan untuk beraktiviti, PTT OUTDOOR juga mesra alam tau. Mereka berkolaborasi dengan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS) untuk menjayakan projek hutan bandar dimana PTT OUTDOOR akan menyumbangkan sebahagian dari hasil pembelian kepada MNS. Jadi secara tak lansung kit

Followers