Posts

Showing posts from May, 2020

Mouthgasm Crunchy Giveaway by Atiqah

Image
 Assalamualaikum semua Jom join another giveaway. Saja suka-suka join meramaikan kawan-kawan blogger hehe Details giveaway seperti dibawah: Rules: Follow my blog Copy and paste banner diatas and make an entry with title "Mouthgasm Crunchy Giveaway by Atiqah"  Backlink your post entry to my blog Comment your url post entry in the comment section Done!  Date: 06 March - 31 March 2021 Winner: 1 x Mouthgasm crunchy mocha 1 x Mouthgasm crunchy macchiato Pemenang akan ditentukan melalui  random.org

NUViT INSTANT RESTORING & HYDRATING BIO-CELLULOSE MASK

Image
Assalamualaikum semua Selamat Hari Raya buat semua pembaca blog BaeRoslan. Tahun ni saya rasa raya kurang meriah, maklumlah berjauhan dari ibunda tercinta, keseorangan di ibu kota lagi lah sayu hati ni, solat sunat aidilfitri pun sorang-sorang je. sedihhhhhhh tapi takpalah kita niat je untuk jihad melawan covid-19, moga-moga Allah terima segala ibadah kita di bulan Ramadhan dan bertemu dengan keluarga dan sanak saudara di syawal tahun depan. aamiin  Kalau korang dah penat beraya tu, inilah masa yang terbaik untuk berehat dan manjakan kulit wajah dengan facial mask. Tapi kan, korang tau tak yang penggunaan facial mask secara kerap sebenarnya tak begitu baik pada kulit wajah kita melainkan facial mask tu toxin-free, kiranya takda bahan kimia lah.  Antara facial mask yang takda bahan kimia adalah facial mask yang menggunakan teknologi bio-cellulose. Korang pernah tak dengar bio-cellulose mask? Mai sini nak share, produk terbaru dari NUViT iaitu BIO-CELLULOSE MASK, barang

YB3B JADI TRIP YB SINGLE ~ 25 JAM ONTREK GUNUNG YONG BELAR

Image
Assalamualaikum semua Gunung Yong Belar atau biasanya disebut YB dikalangan pendaki merupakan Gunung ke-3 tertinggi di Semenanjung Malaysia dan disenaraikan sebagai salah satu G7. Dengan ketinggian 2181m(7162ft), terletak di Cameron Highlands,Pahang. Gunung Yong Belar ni berada di Empangan Lembah Blue berkoordinasi 4.61263N, 101.40432E. Trail Gunung Yong Belar memerlukan ketahanan fizikal dan stamina yang baik kerana ia merupakan trek yang panjang dan teknikal. Keadaan bumi yang naik turun dan berselut sangat lah menguji mental terutamanya musim hujan. Saya menyertai satu team hiking yang menganjurkan trip YB3B (Yong Belar 3 Boundaries). YB3B ni kira macam trip trans, menawan 4 puncak, kalau trip single, maknanya menawan 1 puncak gunung saja. Saya memang excited sangat nak join trip YB3B, memang wishlist la kiranya, sebab 4 puncak yang akan di tawan ni melibatkan 3 buah negeri iaitu Pahang,Perak dan Kelatan. Tapi ada kejadian sedih yang berlaku. Takpa lah kita merancang Tuha

HOMEMADE MOZARELLA CHEESE

Image
Assalamulaikum semua Ramai tak tau sebenarnya mudah sangat nak buat mozarella cheese. Kalau nak membeli harga pun bukanlah murah sangat kan. Sejak-sejak PKP ni, banyak masa kat rumah, jadi semua benda pun buat sendiri hehe Haritu dah buat roti homemade, belum sempat nak kongsikan resepi. Kalini saya nak kongsikan resepi mozarella cheese.  Untuk buat mozarella cheese ni hanya perlukan 3 bahan je. Senangkan? Sebab bahan yang sikit, dan mudah je, saya cuba buat sendiri, dah jimat duit nak beli mozarella cheese hehe Bahan-bahan: 1. 3 cawan Susu segar 2. Cheddar cheese (Kalau suka cheese boleh letak lebih) 3. 2 sudu makan Tepung ubi kayu (campur dengan sedikit air) Cara masak: 1. Masak susu dengan api perlahan sehingga susu ada sedikit buih. Jangan sampai mendidih tau. 2. Masukkan cheddar cheese dan gaul perlahan sehingga cheese larut. Boleh masukkan sedikit garam kalau nak ada rasa masin-masin sikit.Tak letak pun takpa. 3. Masukkan tepung ubi yang d

KEPRIHATINAN VIT'S MEMBERI BANTUAN MAKANAN COVID19 UNTUK WARGA EMAS

Image
Assalamualaikum semua Kita dah menjalani fasa ke empat tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan secara umumnya ramai rakyat yang terkesan dengan PKP semenjak ia diumukan oleh Perdana Menteri Malaysia. Walaupun sebahagian besar syarikat telah mula beroperasi di fasa empat ini, namun, masih ramai yang terkesan, adanyang hilang kerja, ada yang hanya dapat separuh gaji sahaja dan pelbagai lagi. Dengan rasa keprihatinan yang tinggi, pihak VIT Makanan Sdn Bhd, pengilang dan pengeluar makanan segera dan mee kering sejak 1975, telah menjalankan tanggungjawab sosial korporatnya dengan menghulurkan sokongan kepada petugas barisan hadapan dan masyarakat terpinggir dalam mengharungi situasi Covid19 ini.  Bantuan agihan makanan ke Balai polis Rawang Vits tampil memberi sumbangan bagi meringankan beban petugas dan golongan sepanjang waktu PKP ini. Inisiatif yang proaktif oleh pihak Vits telah diambil dengan menyumbangkan kembali kepada masyarakat uanh memerlukan dan pada para

NUViT SunbloX Minuman Perlindungan UV Semula Jadi

Image
Assalamualaikum semua Kulit yang terdedah pada matahari akan member kesan sapingan yang kurang baik pada kulit terutamanya kulit wajah. Jadi, untuk mendapat kulit yang sihat, kita haruslah memakai pelindung iaitu suncreen agar kulit kita terlindung dari cahaya matahari dan kekal sihat. Terdedah pada sinar matahari yang berlebihan juga akan menyebabkan kedutan, kenudr dan jeragat. Penggunaan suncreen secara berkala/harian pada wajah ni bukan saja dapat mengurangkan risiko barah kulit, ia juga dapat meningkatkan sel squamous cell carcinoma (SCC) sekitar 40% dan mengurangkan risiko melanoma sebanyak 50%. Mesti korang tanya jenis suncreen apa yang sesuai digunakan? Haa, meh nak cerita, sekarang dengan lambakan kosmetik dan suncreen sampai kita tak tau nak pilih yang mana kan. Senang je, korang perlu pilih suncreen yang selamat dan berkesan di mana kandungan SPF haruslah lebih tinggi dari SPF15. Apapun pemilihan suncreen yang tepat mestilah bersesuaian dengan kulit korang, dan yang

MENU RAMADHAN 1441H ~MINGGU 3

Image
Assalamualaikum semua RAMADHAN 15 Nasi putih, ikan cencaru bakar, air asam dan bayam masak air.  Dah taktau nak masak apa, bakar je la ikan cencaru. Memang bakar seekor je, sahur biasanyatak makan nasi kecuali lauk berbuka masih ada.  RAMADHAN 16 Nasi goreng sotong petai, tauhu berlauk dan tempe nugget. Masak simple je untuk berbuka, letak petai bagi berseri nasi goreng tu hehe Senang buat frozen, boleh buat tambah2 menu berbuka RAMADHAN 17 Nasi putih, ayam cencaluk petai dan sambal bacang. Petai masih ada baki, jadi jadilah lauk campak-campak ni. Jangan ditanya mana dapat resepi ni haha Masak cencaluk ni agak masin, jadi kena letak cili lebih untuk seimbang rasa, lagi ngam makan dengan sambal bacang.  RAMADHAN 18 Nasi putih, sambal kentang ikan bilis, pucuk bunga betik dan tauhu berlauk & tempe nugget. Tekak rasa nak makan lauk kering, jadi masak sambal jelah. pucuk bunga betik ni ada yan

RESEPI MUDAH DENGAN MAT DESPATCH

Image
Assalamualaikum korang Kalau masih ingat, saya pernah kongsikan tentang platform KedaiMatdespatch dengan korang sebelum ni, iaitu platform groceries dan e-bazaar. Kalini, saya nak kongsikan pula beberapa resepi mudah untuk korang cuba nanti. Bagi memudahkan korang, KedaiMatdespatch dah siap-siap senaraikan bahan yang diperlukan untuk sesuatu resepi. Saya bagi beberapa contoh masakan yang korang boleh cuba dan saya dah sediakan link untuk korang beli pakej resepi di Kedai Matdespatch. Pakej Resepi Lala Kam Heong Percaya tak, hanya dengan kos serendah RM2.40 - RM19.90, korang boleh dapatkan bahan-bahan di KedaiMatdespatch untuk memasak Lala Kam Heong ni. Saya pernah masak ayam kam heong ni, dan memang sedap, nanti boleh cuba lala kam heong pulak. Korang cuma klik link di atas, dan boleh beli pakej resepi ni, KedaiMatdespatch akan membuat penghantaran semua bahan-bahan yang diperlukan untuk lala kam heong. Bahan-bahan: 1. Ratu Tumis Sambal 2. Lala 3. Daun Kari 4. Udang Kering 5. S

MENU BERBUKA RAMADHAN 1441H ~ MINGGU 2

Image
Assalamualaikum semua Pantas masa berlalu kan, kita dah pun menghampiri 10 ramadhan terakhir. Sampai lupa entry ni, menu berbuka puasa minggu kedua. Saja buat entry ni sebagai kenangan di hari tua, mudah-mudahan sempat la merasa tua, ada anak cucu kan. jauh pulak melalut. Mana tau kan entry menu berbuka ni boleh jadikan idea pada korang, sebab saya selalu cari idea nak masak dengan tengok menu kawan-kawan lain jugak. hehe Haritu dah share menu berbuka Ramadhan 1-7, so harini saya share menu berbuka Ramadhan 8-14. RAMADHAN 8 Bibimbap, kimchi lobak putih dan roti john. Tekak teringin nak makan makanan korea, tapi sebabkan PKP tak dapat nak keluarkan, terpaksalah masak sendiri, maka terhasillah Bibimbap bersama gochujang. Dan minggu lepas memang ada buat kimchi lobak putih, memang ngam lah makan dengan bibimbap ni kan. Pastu roti john tu pun buat sebab masih ada lebihan roti yang saya baking haritu. Kiranya, roti john terhasil sebab nak habiskan roti tu je hehe Bibimbap ver