VIT'S KAN ADA, MERIAHNYA RAYA

Image
Assalamualaikum semua Bulan Ramadan sudah tiba dan umat Islam di seluruh dunia pasti teruja nak sambut bulan mulia walaupun kita semua masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP/PKPB/PKPP) dan masih belum dapat merentas negeri. Syukur kita semua masih dapat menunaikan ibadah terawih di masjid dan surau dengan SOP yang ketat berbanding tahun lepas kita semua hanya di rumah. Bazaar Ramadan pun boleh beroperasi macam biasa dengan SOP yang sewajarnya demi menjaga keselamatan semua. Walaupun masih tak boleh merentas negeri untuk balik ke kampung masing-masing untuk menyambutAidilfitri bersama keluarga tercinta, tapi kita tetap bersyukur sebab pihak kerajaandah bagi sedikit kelonggaran dan wajib mematuhi segala perintah yang kerajaan Malaysia dah tetapkan. So harap-harap kita tak langgarlah peraturan yang telah ditetapkan ye. Disebabkan itu, Vit’s jenama mi segera dan mi kering Halal yang telah bertapak di Malaysia sejak 46 tahun yang lalu ingin menjemput anda semua sempena menyambut Ramad

HOMEMADE MOZARELLA CHEESE

Assalamulaikum semua

Ramai tak tau sebenarnya mudah sangat nak buat mozarella cheese. Kalau nak membeli harga pun bukanlah murah sangat kan. Sejak-sejak PKP ni, banyak masa kat rumah, jadi semua benda pun buat sendiri hehe Haritu dah buat roti homemade, belum sempat nak kongsikan resepi. Kalini saya nak kongsikan resepi mozarella cheese. 


Untuk buat mozarella cheese ni hanya perlukan 3 bahan je. Senangkan? Sebab bahan yang sikit, dan mudah je, saya cuba buat sendiri, dah jimat duit nak beli mozarella cheese hehe

Bahan-bahan:

1. 3 cawan Susu segar
2. Cheddar cheese (Kalau suka cheese boleh letak lebih)
3. 2 sudu makan Tepung ubi kayu (campur dengan sedikit air)

Cara masak:

1. Masak susu dengan api perlahan sehingga susu ada sedikit buih. Jangan sampai mendidih tau.

2. Masukkan cheddar cheese dan gaul perlahan sehingga cheese larut. Boleh masukkan sedikit garam kalau nak ada rasa masin-masin sikit.Tak letak pun takpa.

3. Masukkan tepung ubi yang dicampur dengan sedikit air. Masukkan sedikit demi sedikit.

4. Susu akan mula likat, jangan berhenti kacau sehingga betul-betul likat dan susu tak melekat pada kuali lagi.

5. Terus masukkan pada bekas yang tahan panas dan sejukkan sebelum di masukkan dalam peti sejuk.


Kejadian macam tak menarik, yang penting sedappppp
Tadaaaaa... dah siap mozarella cheese homemade saya, Gambar ni saya ambik masa dah sejuk dan memang sedap bila letak atas pizza atau apa-apa masakan. Haritu saya ada buat macaroni cheese pun saya letak sikit mozarella cheese ni, uishhh mengancam. Taknak cakap banyak la, korang boleh buat sendiri dan rasailah kenikmatannya haha

Selamat mencuba!

Comments

  1. Laaa boleh homemade je ke. Baru tahu. sebab tengok dekat kedai jual punya lah mahal. nak beli pun berkira-kira. Thanks share resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye boleh homemade je, tu la nak beli luar mahal kan

      Delete
  2. wow we can do mozarella cheese like this. nice one, thanks for your recipe and tips. best to put on pizza and buns yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes homemade save cost and can adjust the cheesiness

      Delete
  3. Serius lah sesenang macam ni nak buat mozarella cheese??? Tak pernah tahu pun. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye senang je, cuma lenguh gak la tangan kacau sebab dia likat hehe

      Delete
  4. Wahh senang rupanya buat mozarela cheese..boleh cuba nanti..kt rumah ni mmg hantu cheese hihi

    ReplyDelete
  5. hari tu ada kawan share guna susu + cuka je. saya belum buatlah. nanti blh try both respi. thanks sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo boleh guna cuka jugak eh. nanti nak try versi cuka plak

      Delete
  6. Laaa boleh buay sndiri je rupanya huhu...ni yg sedap tarik2 klu buat corndog or pizza..kikiki pasni leyh wat sndiri ttq sharing!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa memang sedap kalau buat corndog kannn..

      Delete
  7. Waaaa boleh cuba ni..anak Sis suka beno cheese ni...nanti nak share kat anak Sis ..

    ReplyDelete
  8. mudah nmpknya nk buat homemade mozarella cheese tu..tq for sharing..bole try nanti

    ReplyDelete
  9. This is awesome!!! Hantu cheese sudah mari ni... Akan kucuba membuat mozarella cheese ini nanti... Thanks for sharing Bae...

    ReplyDelete
  10. Oo macam ni ya caranya. Saya pernah tengok kat youtube cara buat mozzarella guna susu dan sedikit perahan lemon/cuka. Yg ni nampak lebih senang.

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SEHARIAN DI GUNUNG BEREMBUN JELEBU DAN AIR CRASH YANG TAK KESAMPAIAN

Followers