12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

WORDLESS WEDNESDAY - FAKTA MANUSIA PERTAMA DI DUNIA

Assalamualaikum semua

MANUSIA PERTAMA KE BULAN
Neil Armstrong merupakan manusia pertama mendarat di bukan menaiki Apollo II

MANUSIA PERTAMA TIBA DI KUTUB SELATAN
Pada April 1909,jurutera angkatan laut amerika, Robert Peary berjaya menjejak kaki di kutub utara setelah 37 hari perjalanan dingin di atas ais

MANUSIA PERTAMA TIBA DI KUTUB UTARA
roald Amundsen dari Norway telah memacakkan bendera di kutub utara pada tahun 1911

PENDAKI GUNUNG EVEREST PERTAMA
Sir Edmund Hillary seorang penternak lebah berasal dari New Zealand menawan puncak gunung Everest dengan ketinggian 8,848m (29,028 kaki) pada Mei 1953.

PENERBANGAN INDIVIDU PERTAMA MERENTAS LAUTAN ATLANTIK
Pada tahun 1927 Lindbergh merentas lautan atlantik dari long island new York ke paris menggunakan kapal berenjin tunggal bernama spirit of st louis dengan perjalanan sejauh 5,809km selama 33jam 30minit tabpa henti.

MEKANIK DUCATI WANITA PERTAMA
Hannah johnson adalah wanita pertama mendapat sijil kelayakan sebagai mekanik rasmi Ducati Master Technician.

Comments

  1. Jadi manusia pertama ke tempat2 berikut memahatkan nama mereka dalam lipatan sejarah. Sis tahu pasal Neil Armstrong ajer. Lain2 sis tak pernah dengar nama mereka. Mekanik Ducati tu perempuan. Cayalah!!!

    ReplyDelete
  2. saya minat bertul topik tentang space. space tu sgt luas dan banyak yg boleh kita pelajari. betul lah, saya pun tahu pasal neil tu je. hehe

    ReplyDelete
  3. Fakta mekanik ducati wanita tu baru tahu , macam kurang publisiti pulak kan. yang lain-2 acam manusia pertama sampai kat bulan , everest, kutub utara dan selatan tu agak biasa jugak baca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai tau pasal neil je. sama la saya pun

      Delete
  4. Kak masukkan manusia pertama mengelilingi lautan. Kapten Jack Sparrow tu. Hehehe. Gambar hitam putih ni menggamit memori kan.

    ReplyDelete
  5. Menarik ni. Esp mekanik pertama Ducati Tu.. laws pulak Tu orangnya heheheh

    ReplyDelete
  6. Bebudak sekolah kalau tanya pun tak tau.. Sis ko tau sebab dulu arwah Abah, tak habis-habis cerita, sampai boleh hafal dah skrip dia hahahaha

    ReplyDelete
  7. Wahh.. tak sangka mekanik Ducati tu seorang wanita. hebatnya dia. cantik plak tu. Yang lain2 pun baru tau kecuali Neil Armstrong la. yang tu mmg femes. hehe

    ReplyDelete
  8. Semua insan2 yang hebat nih . Dasyat tu flight 33jam tanpa henti, macam mana la mereka bertahan.

    ReplyDelete
  9. Interesting ya! Bestnya dapat cipta nama when you are the first to do something or achieve something in life.. Hopefully we did it for once in our lifetime juga..

    ReplyDelete
  10. Banyak rupanya ye..kita tau neil amstrong je..tu pun waktu sekolah ada beljr kan bab ni..hehee..Hebat2 semua..

    ReplyDelete
  11. Yg saya tau cuma Neil Armstrong dan Sir Edmund Hilary. Yg kedua tu saya tau sebab saya pernah pergi ke Mount Cook di New Zealand, tempat beliau berlatih sebelum mencuba nasib di Gunung Everest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh bestnyaaa dapat daki gunung yang sama

      Delete
  12. Bila perasan kan, selalu yang pertama sahaja yng diingati. Yang kedua, ketiga dilupakan. Apapun banyak juga yg dalam list ni saya tak tahu :)

    ReplyDelete
  13. Menarik fakta nie. Yang the first lady Ducati mechanic tu power! Thanks bagi ilmu pengtahuan baharu untuk Rawlins

    ReplyDelete
  14. i love all your short but super interesting random facts about the world! enjoy reading them la

    ReplyDelete
  15. wow banyaknya yang khai tak tau! dulu khai suka baca bab-bab ni. senang baca and hafal igt lagi cikgu bagi hadiah sebab dapat igt sapa yang first naik ke bulan

    ReplyDelete
  16. Informasi yang bagus dan menarik. Sekarang baru Faiq tahu mekanik Ducati pertama tu adalah Wanita.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESEPI CUCUR SAYUR VIRAL

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

Followers