12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

WORDLESS WEDNESDAY - TUMBUHAN MENAKJUBKAN DI DUNIA

Assalamualaikum semua

AFRICAN BAOBAB
Dengan ukuran mencecah 25meter dan batang yang sangat besar. Buahnya digunakan untuk membuat ubat dan makanan

DRAGON TREE
Pokok ini hanya terdapat di Maghribi, Madeira, Kepulauan Cape dan Kepulauan Canary. Daunnya berduri dan buah berwarna coklat, manis rasanya. Pokok naga yang semakin pupus, digunakan oleh bangsa Rom kuno sebagai pewarna peralatan besi.
 
BOIS DENTELLE
Bentuk bunganya menyerupai loceng dengan kelopak berenda. Bunga ini hanya mekar di bulan Januari hingga Mac hanya ada di Mauritius.

ST. HELENA GUNWOOD
Pokok yang menjadi lambang Pulau St. Helena berbentuk kanopinyang merimbun. Daunnya membesar sehingga 12cm dan berbunga pada musim sejuk dan akhir musim bunga.

HINTON'S OAK (ENCINO OF HINTON)
Pokok ini terdapat di Mexico dengan tinggi mencecah 15meter. Digunakan sebagai kayu api dan asapnya ada aroma yang unik. 

MONKEY PUZZLE
Mencecah sehingga 40meter memiliki batang yang kecil. Usia pokok ini sehingga ratusan tahun. Pokok kebanggaan Negara Chile.

AFRICAN BLACKWOOD (MPINGO)
Pokok kebangsaan Tanzania. Kayunya digunakan untuk membuat alat muzik, perabot dan kraf tangan. Hidup di tanah berbatu, pokok yang matang mengambil masa 70-200 tahun dengan tinggi 3 meter. 

Comments

  1. Uniknya pokok Monkey Puzzle tu. African Baobab tu ala ala dalam movie seram ajer. Dragon Tree pun unik.

    ReplyDelete
  2. wahhh menarik informasi ni! Interested dengan African Baobab tu. nampak seram tapi unik sangat!

    ReplyDelete
  3. Wow. Mpingo tu menarik sebab boleh tumbuh di tanah berbatu dan berusia sehingga 200 tahun. SubhanaAllah

    ReplyDelete
  4. interesting read I have enjoyed here, maybe I am hungry when reading this post, the dragon tree appeared as a big brocolli to me :P Lol...Ha....Ha....Thanks for sharing this. cheers, siennylovesdrawing

    ReplyDelete
  5. Dragon tree tu cute pulak.. tapi betul kata Rawlins macam brocoli ek hahahaha

    ReplyDelete
  6. Informasi yg menarik. Jarang org kongsikan ttg pokok. Best Pula bula tahu setiap satu

    ReplyDelete
  7. Menarik entri ni, oh yes, baru recently I heard about this Dragon Tree! I think only Puras guna bahan ni as ingredient for their products! sangat tinggi dengan anti-oxidant lak tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow dijadikan as an ingredient. menarik ni

      Delete
  8. the wonders of nature, hopefully we get to see these beautiful creations one day before they disappear!

    ReplyDelete
  9. Unik sangat ciptaan Allah. Cantik sangat :) Membesar dengan baik semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul Allah Maha Bijaksana dalam mencipta

      Delete
  10. Menarik betul pokok2 ni. Thanks Bae share entri yg mcmni. Boleh la kita semua kenali Dan tambah ilmu

    ReplyDelete
  11. Ada satu tumbuhan menakjubkan kat Malaysia juga tapi dah tumbang sebab terlalu tua kot hurmm tapi bagus tengok tumbuhan hijau ini menenangkan fikiran yang serabut...

    ReplyDelete
  12. Wahh baru tahu pasal pokok2 ni. Menarik betul kalau semua ada kt malaysia ni mmg dh pg cari nk ootd.hahaha

    ReplyDelete
  13. Faiq baru tahu nama pokok-pokok ni, sebelum ni nampak gambar tapi tak tahu apa nama pokonya. info yang menarik.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESEPI CUCUR SAYUR VIRAL

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

Followers