WORDLESS WEDNESDAY - TUMBUHAN MENAKJUBKAN DI DUNIA

Image
Assalamualaikum semua AFRICAN BAOBAB Dengan ukuran mencecah 25meter dan batang yang sangat besar. Buahnya digunakan untuk membuat ubat dan makanan DRAGON TREE Pokok ini hanya terdapat di Maghribi, Madeira, Kepulauan Cape dan Kepulauan Canary. Daunnya berduri dan buah berwarna coklat, manis rasanya. Pokok naga yang semakin pupus, digunakan oleh bangsa Rom kuno sebagai pewarna peralatan besi.   BOIS DENTELLE Bentuk bunganya menyerupai loceng dengan kelopak berenda. Bunga ini hanya mekar di bulan Januari hingga Mac hanya ada di Mauritius. ST. HELENA GUNWOOD Pokok yang menjadi lambang Pulau St. Helena berbentuk kanopinyang merimbun. Daunnya membesar sehingga 12cm dan berbunga pada musim sejuk dan akhir musim bunga. HINTON'S OAK (ENCINO OF HINTON) Pokok ini terdapat di Mexico dengan tinggi mencecah 15meter. Digunakan sebagai kayu api dan asapnya ada aroma yang unik.  MONKEY PUZZLE Mencecah sehingga 40meter memiliki

WORDLESS WEDNESDAY - MAKANAN PALING UNIK

Assalamualaikum semua

BELUGA CAVIAR Makanan termahal di dunia 10,000 USD untuk 10 ons caviar

MI TERTUA di dunia ditemui di laman arkeologi Lajia, China. Mi kuning sepanjang 50cm berwarna kuning dibuat lebih kurang 4000 tahun lalu.

SAMBAL ULEK Makanan terpedas 10 kali lebih pedas dari Thai Bird's Eye Chili sehingga boleh buatkan kehilangan bibir setelah makan.


AIR MINERAL TERMAHAL Filicio Beverly Hills berharga RM365 per botol (750ml). Penutup botol air mineral ini dihiasi kristal swarovski.


KETUPAT TERBESAR Ketupat raksasa di Malaysia ini berukuran  Panjang 2.5m Lebar 2.5m Tinggi 0.9m mencecah 1 tan.

Comments

  1. Uittt air tu mahal sebab botol saje ke apa. Hehe

    ReplyDelete
  2. Macamana terjumpa mee tu pulak. Pelik sungguh sis. Hehe. Beluga Caviar tu kebenda....macam tak lalu je nak makan.

    ReplyDelete
  3. Caviar tu amende sebenarnya? Belangkas ke? Hahaha. Ada tengok cerita Korean Drama, mereka excited makan Caviar. Sebab mahal. Makan sikit-sikit. Hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. telur ikan, memang orang makan mentah caviar tu, orang kaya2 suka nau makan

      Delete
  4. Caviar tu menu dia mmg mahal kan? Org have2 jer yg suka makan.. haaa

    ReplyDelete
  5. Mahalnya air tu. Ada ke orang nak beli? Ketupat besar tu orang makan ke? Atau takda isi? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. air tu jual kat tempat orang kaya je, depa lah beli hahaha

      Delete
  6. Haiyoo yg pkg mahal tu tak menahan tu. Mmg boleh cantik ke minum aur myr300++. Caviar tu mmg mhl kan. Kita mkn telur ikn kmbong ajela 😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha telur ikan masak kari sedap kak bell

      Delete
  7. Cantiklah botol air mineral termahal tu. Padanla mahal hias dengan swarovski

    ReplyDelete
  8. Memang mahal telur ikan tu, pernah kawan tunjuk dulu.. tapi air minreak tu takat mahal cmtu, lawak pulak kalau ada yang membeli ekk... hgahahahaha

    ReplyDelete
  9. Wow. Tahan plak mi tu ye. Air mineral tu mesti rasanya nikmat lepas minum (apooooo harga mahal nak meninggal tu). Yes. Malaysia pun ada dalam senarai. Sebulan pun tak habis ketupat tu.

    ReplyDelete
  10. Alaaa teringin la nk try sambal ulek tu haha..i mmg suka mkn yg pedas2 ni

    ReplyDelete
  11. Uishhh! Beli botol ke beli air mineral ni? :P unik2 betul ye, macam2 ada di dunia ni yang pasti buat kita semua WOW..

    ReplyDelete
  12. Suka tengok fakta macam ni . Kadang buat kita sendiri jadi cannot brain kenapa harganya macam tu. Nak2 air meniral tu. Bukan sebab air tapi sebab bekasnya. Adehh !

    ReplyDelete
  13. Seronok kan kadang2 baca fakta macam ni dengan kita pun tersenyum. Yang ketupat tu lalu ke diorang nak makan haha ada2 je idea kreatif

    ReplyDelete
  14. Vavavaa... Food for orang have² jer ni. Harga tak masuk akal, mampu tengok jer. But atleast tahu tentang wujudnya benda macam ni. Hehee

    ReplyDelete
  15. macam2 manusia ni , air mineral pun letak kat botol siap letak batu mahal2. entah pape...haha

    ReplyDelete

Post a comment

Popular posts from this blog

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SEHARIAN DI GUNUNG BEREMBUN JELEBU DAN AIR CRASH YANG TAK KESAMPAIAN

Followers