12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

NUKILANBAE - AMUHKU PADA OMBAK

Pulau Batu belubang, Lingga

Aku Suka Berbicara,
Bersama Bahasa Alam,
Yang Tersimpan Seribu Asrar,
Selulus Membisikkan Bait Bait Cinta,
Pemeluk Erat Diri Yang Alpa.

Amuhku pada Ombak,
Tampak Lembut Beralun Dikejauhan,
Terkadang Derunya Menghibakan,
Berkeluk-keluk Nan Gelisah,
Namun, Jauh Ia dari Rapuh,
Tetap Utuh Melawan Arus.

bae@16062019


Aku petah bermain dengan kata-kata, berbicara sendirian melalui tarian pena. Serasakan tenang bila dapat menzahirkan emosi melalui puisi. Ekspresikan emosimu melalui apa cara agak kau tidak memendam rasa dan berdarah. Moga kita semua sentiasa dibawah rahmatNya.

DISCLAIMER: KARYA INI ADALAH HAK SEPENUHNYA WWW.BAEROSLAN.COM. DILARANG MEMBUAT SALINAN DI MANA-MANA TANPA KEBENARAN.

Comments

  1. aduh. puitis sungguh.
    tapi tu la, aida ni kurang seni, tak brape pandai nak kupas in terms of puitis.
    cantik nya pantai & laut tu! bersih. biru kehijauan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pantai tu lebih memang cantik sebab tourist takda sangat area sini...

      Delete
  2. Amboi berpuitis di tepi pantai pula dia ye. Hihi suka baca puisi orang tapi nak tulis sendiri, kita tak pandai bermadah helah.. Eh tiberr πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha memang minat berpuisi, hanya untuk koleksi peribadi

      Delete
  3. Pandainya dia berpuisi..tapi jap (malas nak google), amuh tu apa ek? Hehehe...
    Dulu zaman sekolah Sis suka nulis gini, maklum laa bidang sastera hahaha sekarang pun masih ookay, cuma ikut mood hehehe

    ReplyDelete
  4. wow sastera ni. hebat betul. saya tak reti nak bermadah pujangga. teringat masa zaman sekolah, kalau turn saya je mesti kena syair la, sajak la, pidato la. semua jadi bahan lawak kat kelas. memang takda jiwa. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya bila sedih ke selalunya memang menjadi puisinya haha

      Delete
  5. Wahh puitisnya hehe. Ada jugak perkataan yang tak pernah dengar dalam tu macam asrar, berkeluk-keluk. Berkarat dah bahasa puitis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe saja sesekali, kena perbaiki lagi penggunaan bahasa sastera

      Delete
  6. Lingga ni ada Gunung Daik dan Pulau Pandan kan?. Macam ala ala dalam pantun Melayu pulak padehal Lingga ni kat Indonesia.

    ReplyDelete
  7. Another beautiful poem by you. Keep it up. Insya’Allah, Nanti boley la you publish Buku poem ya. Btw, hope to work with you one day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaaAllah hopefully. I am planning for a making a manuscript. pray for me...

      Delete
  8. banyak pulak perkataan yg saya tak faham, haish nampak gaya kena belajar bahasa melayu balik ni. tahniah sebab pandai berpuisi

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. takpa tak faham, lama2 nanti boleh faham hehe

      Delete
  9. Asrar tu tak pernah dengar. Jenis tak pandai jgak nal interpret puisi dan madah. Sikit2 la faham ttng hati n perasaan kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. puisi ni sebenarnya tentang seseorang yang memuji penciptaNya

      Delete
  10. Pandainya berpuisi.. Kalau pandai tulis puisi mesti boleh tulis lagu juga kan😊😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum pernah tulis lagu. nanti nak cuba asah bakat hehe

      Delete
  11. Alaaa gambar ni buat saya sedih... sebab rindukan pantai,laut dan pulau, puisi ni sangat kena dengan saya ketika ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rinduuuu sangat pulau... moga baik2 saja ya...

      Delete
  12. Allah tingginya level bahas ni hehehe kita sendiri pun tak faham sebab kita ni bukan orang sastera hehehe suka baca kalau orang menggunakan bahasa yang begitu ilmiah ni banyak kena belajar lagi ni...

    ReplyDelete
  13. Boleh buat buku puisi ni..hehehe..hebat dia ni..Amuh tu ape? hehe..maaf kurang paham bahasa macm ni..

    ReplyDelete
  14. Bestnya pandai berpuisi. Sis teringin gak nak berpuisi tapi tak pandai menyusun ayat. Dulu cuba2 gaklah buat sendiri tapi simpan buat pekasam je..hehehe

    ReplyDelete
  15. Wah berpuisi pula ya. Pandai juga menggunakan kata-kata tersirat bagi menggambarkan perasaan sendiri. Saya reti baca je.. hehe

    ReplyDelete
  16. Cantiknya pemandangan sambil2 berpuisi indah-indah ya sis, begitulah perasaan sendiri bila melihat kecantikan itu

    ReplyDelete
  17. Bersajak sis... memang rindu nak pergi bersantai with family kat pantai and berkelah tapi nak buat macam mana kan, now MCO so kena stay at home je la.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESEPI CUCUR SAYUR VIRAL

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

Followers