STAYCATION JOHOR - HOTEL REVIEW - TRINIDAD HOTEL PUTERI HARBOUR

Image
Assalamualaikum semua Balik dari Batam, saya dan beberapa kawan decide untuk menginap satu malam di Johor. Dah lama jugak tak staycation di Johor, dah alang-alang kan, so why not? Kami turun di Tanjung Pengelih, terus ke Laman Desaru Bistro untuk lunch. Korang boleh baca review makanan di Laman Desaru Bistro kat facebook saya ye. Ni antara menu yang kami makan haritu. Banyak jugak menu yang disediakan. Laman Desaru Bistro menyediakan pelbagai jenis makanan seperti Ala Carte Thailand, Punjabi, Western, Nasi Padang dll. Next time kalau ke sini lagi nak try Punjabi cuisine kat sini. Lepas tu, kami terus ke Puteri Harbour. Kami menginap di TRININAD SUITES PUTERI HARBOUR . Hotel ni sangat dekat dengan Terminal Puteri Harbour, kalau korang nak ke Batam or dari Batam, sangat recommended untuk stay kat sini. Hari yang saya menginap ada 2 biji bas baru datang dari Batam menginap di hotel ni. Lokasi sangat strategik, berbanding tahun sebelum covid, sekarang Puteri Harbour pun dah happenin

20 RESEPI MUDAH MASAKAN AYAM

Assalamualaikum semua

Menu berbuka puasa tak lengkap kalau tak ada masakan ayam. Tapi kita ni kadang kering idea nak masak apa kan? Macam saya biasanya masak kari ayam, kurma ayam, asam pedas ayam kadang dah macam boring pulak menu sama je.

AYAM GORENG CILI MASALA

BAHAN-BAHAN:

1 keping isi dada ayam | potong dadu
1 sudu teh garam masala
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk kunyit
2 ulas bawang putih | kisar halus
2cm halia | kisar halus
Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng
3 batang kacang panjang | potong 3cm
1/2 batang lobak merah | potong memanjang 3cm
1/2 biji cili Banggala
1/2 biji bawang Holland
1 sudu makan tepung gandum

BAHAN SOS CILI:
3 biji cili merah
3 biji cili padi merah
1 ulas bawang putih
1 biji limau nipis | ambil jusnya sahaja
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
Gaulkan isi ayam bersama garam masala, lada sulah, serbuk cili, serbuk kunyit, bawang putih dan halia. Kemudian tambahkan tepung gandum dan gaul lagi.
Seterusnya panaskan minyak kemudian goreng ayam hingga garing, kemudian masukkan kacang panjang, lobak merah,cili Benggala. Kacau seketika dan angkat dan tapiskan minyaknya.
Kemudian sediakan bahan sos. Masukkan semua bahan dalam mesin pengisar dan kisar hingga sebati.
Masukkan dalam mangkuk, kemudian hidangkan bersama ayam goreng dan nasi putih.

HONEY BUTTER CHICKEN

BAHAN-BAHAN:
800gm ayam (bahagian kepak dan peha)
Secubit garam
1 sudu teh lada hitam
2 biji telur
1 cawan tepung ubi
1 sudu teh serbuk penaik
¼ cawan kacang masin
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SOS:
6 sudu makan mentega
2 sudu makan madu
5 ulas bawang putih | ditumbuk halus
½ cawan gula perang
3 sudu makan kicap cair
2 sudu makan serbuk cili

CARA MEMASAK:
Gaul ayam bersama lada hitam dan garam. Kemudian pecahkan telur dan tambah tepung ubi serta serbuk penaik. Gaul dengan ayam hingga rata.
Panaskan minyak secara sederhana dan goreng ayam hingga masak. Terbalikkan setiap 5 minit. Angkat dan toskan.
Kuatkan api dan masukkan semula ayam yang telah digoreng tadi. Sentiasa terbalikkan dan biarkan sehingga ayam menjadi lebih rangup dan garing. Angkat dan toskan.
Panaskan kuali lain dan masukkan mentega, bawang putih dan kacau sehingga bawang putih garing.
Tambahkan kicap cair, madu dan gula perang. Kacau sehingga menggelegak.
Tutup api dan masukkan kacang serta ayam goreng . Kacau sebati sehingga sos menyaluti ayam dengan rata.
Angkat dan taburkan bijan serta serbuk cili. Sedia untuk dinikmati

AYAM KICAP CILI PADI BERSERAI

BAHAN-BAHAN:
1kg ayam | potong kecil, cuci bersih dan tos
3 batang serai | titik
12 biji cili padi | hiris memanjang
2 biji bawang besar | hiris bulat
3 ulas bawang putih | titik
3cm halia muda | hiris memanjang
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan kicap manis
1 sudu makan air asam Jawa
Garam,gula dan perasa secukupnya
4 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih,halia, cili padi dan serai hingga wangi.
Masukkan ayam kacau rata. Tunggu ayam kecut dan tambah sedikit air.
Biarkan isi ayam empuk dan air ayam kering sedikit baru masukkan kicap pekat dan air asam Jawa.
Seterusnya masukkan kicap manis, diikuti dengan garam, gula dan perasa secukupnya.
Setelah timbul minyak dan kuah kering, tutup api.
Ayam sedia dihidangkan.

AYAM GORENG CILI BUNGA KANTAN

BAHAN-BAHAN:
500gm isi dada ayam | hiris kecil, bersih dan tos
2 batang bunga kantan | hiris
1 biji bawang besar | potong dadu
3 ulas bawang putih | cincang halus
3cm halia muda | hiris halus
2 batang serai | hiris halus
8 biji cili padi | hiris halus
Garam, gula dan perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya | untuk menggoreng dan menumis

CARA MEMASAK:

Gaulkan ayam dengan sedikit garam, serbuk kunyit dan lada sulah. Perap 10 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, goreng ayam hingga garing. Angkat dan ketepikan.
Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
Tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan serai hingga naik bau.
Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng, hirisan bunga kantan dan cili.
Perasakan dengan garam, gula dan perasa secukupnya. Kacau rata.
Tutup api, hidangkan panas-panas.


AYAM PERCIK DAUN PEGAGA

BAHAN-BAHAN:
2 paha atas bawah ayam | bersih dan tos
500ml santan pekat
Daun pegaga secukupnya
1 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 biji buah keras
3cm halia muda
3cm kunyit hidup
8 biji cili padi

CARA MEMASAK:

Gaulkan ayam dengan sedikit bahan kisar kemudian balut dengan daun pisang kukus lebih kurang 10 minit. Angkat dan ketepikan.
Sementara itu, masukkan santan, asam gelugor dan bahan kisar dalam periuk, renehkan hingga kuah pekat.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Kecilkan api dan reneh hingga timbul minyak. Tutup api.
Bentangkan aluminium foil dan lapiskan di atasnya dengan daun pisang, ambil sedikit bahan tumisan ratakan di atas daun pisang.
Letakkan daun pegaga diikuti dengan ayam yang telah dikukus .
Seterusnya ratakan bahan tumisan di atas ayam dan diikuti daun pegaga.
Balut ayam dan bakar hingga masak.
Setelah masak ayam percik sedia dihidangkan.

AYAM SERAI VIETNAM

BAHAN-BAHAN:
500gm isi dada ayam | potong kecil, cuci dan tos
4 batang serai | titik atau hiris halus
10 biji cili padi | hiris memanjang
1 biji bawang besar | hiris
2 ulas bawang putih | titik
2 sudu makan sos ikan
2 sudu makan tepung jagung
Garam, gula dan serbuk lada sulah secukupnya

BAHAN PERAPAN AYAM:
4 sudu makan kicap ikan
2 sudu makan minyak bijan
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit sebuk lada hitam

CARA MEMASAK:

Gaulkan isi ayam dengan perapan. Perap lebih kurang 30 minit.
Panaskan minyak dalam kuali.
Sementara menunggu minyak panas, gaulkan ayam tadi dalam tepung jagung, kemudian celup dalam telur yang telah dikacau dan gaulkan sekali lagi dalam bekas tepung dan goreng. Lakukan hingga isi ayam habis digoreng.
Keluarkan minyak, tinggal hanya minyak untuk menumis.
Tumis bawang besar, bawang putih, serai dan cili. Kacau rata hingga wangi.
Masukkan ayam, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Ayam sedia dihidangkan panas-panas.

AYAM PANDAN

BAHAN-BAHAN:
5 ketul paha ayam
1/2 sudu makan serbuk lada putih
1 sudu makan serbuk paprika
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Daun pandan secukupnya
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK:

Bersihkan ayam dan gaulkan bersama serbuk lada putih, serbuk paprika, serbuk kunyit dan garam dengan secukupnya. Perap selama satu jam.
Kemudian balut ayam menggunakan daun pandan. Ikat kemas.
Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kuningkeemasan. Angkat dan tos.

AYAM PERCIK PUTIH

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | belah dua dan dikelar

BAHAN PERAP AYAM:
4 ulas bawang merah
2cm halia
Garam dan gula secukupnya

BAHAN KUAH:
200ml santan pekat
2 keping asam keping
3 batang serai | ketuk
Sedikit biji halba
Garam dan gula secukup rasa
6 ulas bawang merah | kisar halus
2cm halia | kisar halus

CARA MEMASAK:

Bahan perapan dilumur pada ayam bersama sedikit garam dan gula. Biarkan lebih kurang 1 jam. Perap dan simpan didalam chiller.
Campurkan bahan kisar bersama santan. Tuang dalam periuk, masak dengan api yang perlahan. Letakkan juga serai ketuk dan sedikit biji halba didalamnya.
Masukkan asam keping. Biarkan ia mereneh sehingga kuah menjadi pekat.
Tambah sedikit garam, gula dan sedikit serbuk perasa. Lumurkan kuah perchik ini pada ayam sebelum ayam dibakar didalam ketuhar atau dibakar diatas pemanggang arang.
Pastikan ayam betul-betul masak sebelum ia dihidangkan.
Tuang sedikit kuah perchik di atas ayam bagi menampakkan ia berjus dan tidak kering semasa dihidangkan.

AYAM KAMPUNG BAKAR MADU

BAHAN-BAHAN:

1/2 ekor ayam kampung | dibersihkan
1 inci halia | ditumbuk halus
2cm kunyit | ditumbuk halus
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan madu
1 sudu makan kicap manis
Garam secukup rasa
Sedikit marjerin

CARA MEMASAK:

Kelar isi ayam dan lumurkan dengan kesemua bahan-bahan diatas ( kecuali marjerin). Biarkan selama sejam.
Panaskan kuali pemanggang dan lenserkan sedikit marjerin.
Bakar ayam dengan api sederhana sehingga masak.
Angkat, lumurkan dengan sedikit madu.
Sedia untuk dihidangkan.

ISI AYAM MASAK BIJAN

BAHAN-BAHAN:
400gm isi ayam | dihiris
4cm halia tua | dihiris
2 biji bawang merah | dihiris
3 sudu makan minyak bijan
50gm brokoli | dicelur
Sedikit hirisan lobak merah
1 sudu teh makan bijan
Sedikit garam
Air secukupnya

CARA MEMASAK:

Panaskan minyak bijan.
Tumiskan halia sehingga berbau harum.
Masukkan ayam, lobak merah dan bawang merah. Kacau rata.
Masukkan air dengan secukupnya. Masak ayam selama 20 minit dengan api yang kecil sehingga mendidih.
Akhir sekali masukkan bijan, brokoli dan garam secukup rasa. Kacau rata.
Angkat dan hidangkan.

AYAM BBQ MADU

BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | potong kecil
1 sudu teh serbuk bawang putih
1/2 sudu teh gula
1/2 sudu teh serbuk paprika
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

BAHAN SOS:
1/2 cawan sos BBQ | sebarang jenama
3 sudu makan madu
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
2 sudu makan mentega
1 sudu teh serbuk bawang putih

CARA MEMASAK:

1. Basuh bersih ayam dan toskan airnya. Kemudian perapkan bersama serbuk bawang putih, gula, serbuk paprika, serbuk lada hitam dan garam. Biar selama 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam tadi hingga garing. Guna api sederhana supaya ayam tidak hangus. Angkat dan toskan.
3. Untuk sos, satukan semua bahan dan didihkan dalam kuali menggunakan api kecil.
4. Masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul hingga semua sos sebati.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO CHEF: Selain goreng, ayam juga boleh dibakar pada suhu 180C selama 35-40 minit sebelum dicelup ke dalam sos dan dibakar kembali selama 5 minit.

AYAM HONEY MUSTARD

BAHAN-BAHAN:
4 keping dada ayam tanpa tulang
2 sudu makan minyak zaitun
2 sudu makan mentega
3 ulas bawang putih | dicincang
1 sudu makan Dijon mustard
1 sudu makan Grainy mustard
3 sudu makan madu
1/2 cawan heavy cream
1/2 cawan air rebusan ayam
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Panaskan kuali bersama minyak dan mentega.
2. Goreng ayam hingga keperangan. Jika isi tebal, potong isi ayam supaya sedikit nipis. Angkat dan ketepikan.
3. Kecilkan api dan dengan guna kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
4. Tambahkan sedikit air rebusan ayam dan mustard. Kacau sebati.
5. Kemudian masukkan heavy cream, lebihan air rebusan ayam dan madu. Perasakan denagn garam serta serbuk lada hitam secukupnya.
6. Bila kuah mendidih, masukkan ayam yag telah dimasak tadi. Biarkan mereneh selama 5-10 minit sebelum diangkan dan dihidangkan.

INFO CHEF: Jikan tiada grainy mustad, boleh juga guna sos mustard biasa.

AYAM PANGGANG MAYONES

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam saiz sederhana
1 biji bawang Holland | dipotong bulat
2 labu bawang putih | potong dua
2-3 tangkai thyme segar

BAHAN PERAPAN:
1 cawan mayones
1/4 cawan cuka epal (apple cider vinegar)
1 sudu makan pes cili
1 sudu teh sos Worcestershire
1/2 sudu teh jintan manis | ditumbuk
1/4 sudu teh emping cili
1/4 sudu teh serbuk cili cayenne
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan ayam dan keringkan airnya menggunaka n tisu. Kemudian lumur garam secukupnya pada keseluruhan ayam (luar dan dalam). Perap selama 1 jam dalam peti sejuk.
2. Dalam mangkuk besar, satukan kesemua bahan perapan. Gaul rata. Ketepikan.
3. Ambil ayam tadi dan lumurkan dengan bahan perapan. Perap lagi selama 30 minit. Simpan lebihan bahan perapan dan jagan dibuang.
4. Panaskan ketuhar pada suhu 210C dan sapukan sedikit minyak pada dulang pembakar.
5. Susun bawang putih, hirisan bawang besar dan daun thymedi dasar dulang dan juga di dalam perut ayam.. Letakkan ayam tadi.
6. Bakar selama 50-60 minit atau sehingga ayam masak. Masa mungkin berbeza mengikut saiz ayam dan juga jenis ketuhar.
7. Sapu lebihan sos perapan pada ayam setiap 15 minit sekali.
8. Bila ayam telah masak, biarkan selama 20 minit sebelum dinikmati.
INFO CHEF: Lebihan sos perapan boleh didihkan seketika dan dijadikan sos pencicah.

AYAM PESTO

BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | hiris nipis memanjang
2 sudu makan pesto basil
2 sudu makan minyak zaitun
2 cawan tomato ceri | dipotong dua
Garam secukup rasa

BAHAN SOS:
1 sudu makan tepung gandum
2 ulas bawang putih | dicincang
1/2 sudu makan pesto basil
1 cawan susu cair
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan ayam dan perapkan dengan garam serta pesto basil selama 10 minit.
2. Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan masak ayam tadi hingga keperangan. Angkat.
3. Untuk sos, satukan tepung, bawang putih, pesto, susu cair, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
4. Dengan menggunakan kuali gorengan ayam tadi, masukkan tomato. Tambah sedikit minyak jika perlu.
5. Bila tomato sudah mula lembut, masukkan bancuhan sos tadi. Biar hingga mendidih.
6. Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi dan teruskan memasak selama 3-4 minit hingga sebati dengan kuha.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

INFO CHEF: Hidangan ini sesuai dimasak menggunakan kuali non-stick supaya sosnya tidak cepat hangus dan tidak melekat.

AYAM SOS BAWANG PUTIH

BAHAN-BAHAN:
12 ketul kepak ayam
10 ulas bawang putih | dipotong 2
1/2 cawan air rebusan ayam
2 sudu makan minyak masak
1/3 cawan sos pasta perisa Cheese & Herbs
Secubit serbuk paprika
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Perapkan kepak ayam bersam agaram serta serbuk lada hitam.
2. Panaskan kuali non-stick dan masukkan 1 sudu makan minyak. Goreng kepak ayam hingga masak dan keperangan. Angkat.
3. Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan lebihan minyak dan tumis bawang putih hingga keperangan.
4. Masukkan kembali ayam yang dimasak tadi dan gaul rata.
5. Kemudian masukkan air rebusan ayam dan sos pasta Cheese & Herbs. Gaul sebati.
6. Kecilkan api dan biarkan kuah mereneh.
7. Tambahkan garam, lada hitam dan paprika. Gaul sekali lagi dan biar hingga kuah sedikit pekat.
8. Angkat dan hidangkan.

AYAM SOS CENDAWAN

BAHAN-BAHAN:
6 keping ayam (bahagian thigh)
2 sudu makan mentega

BAHAN SOS:
1 sudu makan mentega
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
12-15 biji cendawan shiitake segar | dihiris halus
1 tin sos pasta carbonara
Sedikit air
1/4 sudu teh emping cili
Garam secukup rasa | jika perlu

CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan toskan airnya.
2. Panaskan kuali dan masukkan mentega. Masak ayam tadi (masukkan bahagian kulit dahulu) sehingga keperangan. Angkat.
3. Letak ayam di atas dulang pembakar dan masak di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25-30 minit hingga masak sepenuhnya. Masa mungkin berbeza mengikut jenis ketuhar masing-masing.
4. Untuk menyediakan sos, cairkan mentega dan tumis bawang putih bersama hirisan cendawan hingga keperangan.
5. Masukkan sos carbonara dan sedikit air. Kacau hingga sos sebati dan tidak berketul.
6. Tambahkan emping cili dan garam jika perlu. Biarkan sos sehingga sedikit pekat.
7. Hidangkan bersama ayam yang telah siap dipanggang tadi.

DRUMMET AYAM SOS PERANG

BAHAN-BAHAN:
400gm drummet ayam
2 sudu makan mentega
6 ulas bawang putih | ditumbuk halus
Sedikit air
12 biji tomato ceri | dibelah 2
3 sudu makan sos perang Demi-Glace
1/2 cawan sup cendawan segera

CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega dan goreng drummet ayam hingga masak dan sedikit keperangan. Ketepikan.
2. Dengan menggunakan kuali yang sama, tumis bawang putih hingga keperangan.
3. Masukkan sedikit air dan sos perang. Kacau rata sehingga tidak berketul.
4. Bila dah sebati, masukkan sup cendawan segera. Kacau lagi hingga sos memekat.
5. Panaskan kuali dan masukkan sedikit mentega. Kemudian tumis tomato ceri hingga sedikit lembut.
6. Masukkan kembali drummet ayam dan sos perang tadi secukupnya. Gaul rata hingga bersalut sepenuhnya.
7. Angkat dan sedia untuk dinikmati.

AYAM PERI-PERI

BAHAN-BAHAN:
500gm kepak ayam | dibersihkan
1/2 cawan sos peri-peri
4 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 hiris halia | ditumbuk halus
Sedikit garam dan serbuk lada hitam

CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ayam dan toskan airnya hingga kering.
2. Dalam mangkuk besar, satukan sos peri-peri, bawang putih, halia, garam serta serbuk lada hitam secukupnya. Gaul rata.
3. Masukkan kepak ayam tadi. Lumur hingga rata dan perap selama 2 jam.
4. Panaskan ketuhar pada suhu 220C selama 10 minit.
5. Susun ayam diatas dulang pembakar yang telah dialas dengan kerajang timah (aluminium foil) dan bakar selama 10-15 minit.
6. Sapu lebihan sos perapan pada ayam dan balikkan supaya ia masak secara menyeluruh. Bakar lagi selama 10-15 minit.
7. Setelah ayam keperangan dan garing, angkat dan hidangkan.

AYAM SOS PLUM

BAHAN-BAHAN:
10 ketul paha ayam
1 hiris halia
Sedikit garam
2 ulas bawang putih | ditumbuk halus
1 sudu makan sos Worcestershire
2 sudu makan kicap
1 sudu teh minyak bijan
1 cawan sos plum
1/4 cawan air rebusan ayam
1 sudu makan minyak masak

CARA MEMASAK:
1. Didihkan 2 liter air bersama halia dan sedikit garam. Rebus paha ayam hingga separuh masak. Angkat dan toskan.
2. Dalam kuali lain, panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga wangi.
3. Kemudian masukkan bahan-bahan lain (kecuali ayam). Kacau sebati dan biarkan mendidih.
4. Setelah sos hampir pekat, padamkan api dan masukkan ke dalam mengkuk berisi ayam yang direbus tadi.
5. Perap ayam seketika supaya rasa sos menyerap pada isinya.
6. Panaskan kuali non-stick dan susun paha ayam tadi didalamnya.
7. Masak seketika ayam sehingga sedikit keperangan. Sapu sos beberapa kali jika perlu.
8. Angkat dan boleh dinikmati.
INFO CHEF: Selain dimasak dalam kuali, ayam juga boleh dipanggang di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 10-15 minit.

AYAM TERIYAKI

BAHAN-BAHAN:
2 keping dada ayam | potong dadu
100gm brokoli | potong kecil
1/3 biji lada benggala merah | hiris
1/3 biji lada benggala hijau | hiris
1/2 biji bawang Holland
Sedikit air
Sedikit bijan panggang
2 sudu makan air bancuhan tepung jagung | jika perlu
4 sudu makan sos teriyaki
1 sudu makan minyak bijan
Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga keperangan. Kemudian masukkan hirisan lada benggala. Masak hingga layu. Angkat.
2. Dengan menggunakan kuali yang sama, goreng hirisan ayam hingga masak dan keperangan. Tambah sedikit minyak jika perlu. Angkat.
3. Masukkan brokoli. Goreng kilas hingga lembut. Angkat.
4. Seterusnya masukkan sos teriyaki dan air ke dalam kuali. Kacau sebati dan biarkan mendidih.
5. Tambahkan kesemua bahan-bahan yang digoreng tadi. Gaul rata.
6. Tuang minyak bijan dan bancuhan tepung jagung jika perlu. Adun sebati dan angkat.
7. Sedia untuk dinikmati.

INFO CHEF: Hidangan yang tidak pedas. Jika sukakan rasa hidangan yang pedas, tambahkan hirisan cili padi.

Kredit resepi : rasa.my

Comments

Popular posts from this blog

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

CARA APPLY PERMIT ONLINE HIKING GUNUNG ANGSI, NEGERI SEMBILAN I BAEROSLAN

Followers