SIRI MI GORENG ITALI VIT PASTI MENYERLAHKAN HARI NATAL ANDA

Image
Rawang, 10 December 2021 - Hai, Pencinta Mi Vit! Ayuh sambut bulan Disember dengan meriah kerana kita pasti merasai semangat percutian! Krismas akan datang dan tidak ada kaedah yang lebih hebat untuk menikmati musim riang ini selain dengan beberapa makanan dan pastri Krismas. Tambahan pula, tiada apa-apa yang terngiang-ngiang dalam sorakan yang meriah seperti hadiah dan makanan Krismas, jelas sekali! Tahukah anda Vit Makanan (Kuala Lumpur) Sdn Bhd bermula sebagai syarikat perdagangan makanan pada tahun 1975 dan secara beransur-ansur menceburi industri mi segera. Sejak pengembangan dan dengan orang yang terbaik dalam tangan, keupayaan dan sumber kami telah memperkasakan kami lebih dekat untuk menjadi pakar mi pilihan dunia yang menandakan piawaian global dalam nilai pemakanan, kualiti dan perkhidmatan. Krismas ialah musim yang ajaib dan dengan membeli produk Vit, anda benar-benar dapat merasakan jiwa Krismas! Vit's Noodles dengan sukacitanya akan memperkenalkan kepada anda tentang s

NUKILANBAE - DAMAI BAHASA ALAM

Assalamualaikum semua

Sumber : Google

Damai Bahasa Alam,
Lantunan Zikir Si Kicau,
Bisikan Lembut Ombak,
Hembusan Gemersik Angin,
Alunan Gemalai Dedaunan,
Pancaran Mega Sang Bulan,
Kedipan Manja Bintang-Bintang,
Indah Dan Mengasyikkan,
Lena Ku Terbuai,
Dalam Dunia Bahasa Alam,

Namun Mengapa Kau Sering Dustakan,
Segala Petunjuk Alam?

Bae... Jangan Ikut Hati Sampai Tuli!

bae@15062019


Puisi ini diilhamkan untuk diri sendiri. Alam semesta adalah petunjuk paling dekat dengan kita bagi segala keputusan hidup yang kita inginkan. Petunjuk baik atau buruk semuanya ada disekeliling kita, cuma kita yang selalu menafikan. Gerak hati juga merupakan bahasa alam yang selalu kita abaikan. Jawapannya, kita sentiasa mengikut hati yang rakus. Kita mahukan jawapan yang telah kita penakan. Kita tulikan bahasa alam kerana kita tahu hakikat yang kita tak mampu terima. Tidak redhakah kita akan dunia? Renung dan hayati, hatimu sendiri.

DISCLAIMER: KARYA INI ADALAH HAK SEPENUHNYA WWW.BAEROSLAN.COM. DILARANG MEMBUAT SALINAN DI MANA-MANA TANPA KEBENARAN.

Comments

  1. Alam semulajadi ni pemberian Allah s.w.t kepada kita. Untuk memberi kita lebih peka bahawa dunia ini hanya sementara. Maka nikmatilah. Hargailah dan Alami sendiri setiap deruan angin, kicauan burung, silaunya mentari, sejuknya hujan. Hehehe.

    ReplyDelete
  2. kat office i ada juga buat pertandingan sajak.. tapi tak pernah masuk. rasa tak cukup kreatif. Keep up sharing ya

    ReplyDelete
  3. Alam memang suka berbual dengan penghuninya. And now, dia berbicara agar kita semua 'çhill' terlebih dahulu dan biarkan ianya sembuh kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat rawlins, alam semulajadi need a break

      Delete
  4. Ringkas tapi penuh makna. Reda dengan ketentuanNya atas pilihan kita sendiri.

    ReplyDelete
  5. Sekarang ni pun kita tengah berperang dengan alam, wabak virus memana ada di segenap alam, nak balik ke semulajdi macam dulu, entah bilala kannn... huhuhu

    ReplyDelete
  6. Bestnya, lama tak baca jenis puisi bermelodi macam ni. Ada bakat terpendam ni Bae.

    ReplyDelete
  7. Wahhh very deep masterpiece ya! Suke setiap susunan perkataan yang membentuk puisi ni!

    ReplyDelete
  8. Super agree Bae... alam dan kita memang bak isi dengan kuku tapi tu lah, terlalu banyak yang manusia lakukan sehingga ia kini mula berbicara dengan kita dengan caranya yang tersendiri... teringat kat lirik ni...

    Mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita
    Yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa
    Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita
    Coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang

    ReplyDelete
    Replies
    1. can't agree more with you. alam selalu berbicara kita saja yang tuli

      Delete
  9. Gerak hati mmg Bahasa Alam yg sangat unik penuh dengan Rasa sensitive. Suka Cara penyampoaian bae

    ReplyDelete
  10. Mmg lama x baca ayat2 puitis mcm nie. Mmg kaya sungguh bahasa kita. Indah sekiranya kita boleh faham maksudnya yg tersirat.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

RESEPI CUCUR SAYUR VIRAL

Followers