12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

WORDLESS WEDNESDAY - JELAJAH HUTAN AMAZON DENGAN BERJALAN KAKI

Assalamualaikum semua

Walaupun wordless wednesday saya agak laro konsep, tapi takpalah saya nak buat konsep sendiri iaitu saya kongsikan apa-apa fakta or sesuatu yang menarik yang saya baca. Untuk minggu ni saya nak kongsikan tentang Edward Stafford.


Penjelajah England pertama , Edward Stafford merupakan penjelajah pertama berjalan kaki sepanjang sungai Amazon di Amerika Selatan. Edward nekad berjalan kaki dan menyelesaikan misi jelajah sungai Amazon pada 9 Ogos 2010 mnegambil masa selama 2 tahun 4 bulan dan 8 hari bersamaan  859 hari. 



Dia berjaya melepasi cabaran cuaca yang esktrem, melintasi sungai Amazon, tidur di atas pokok dengan hanya beg galasnya. Dengan bekalan makanan yang minima yang dibawa, Edward juga memakan makanan dari sekitar hutan. Tahniah Edward! Bukan kaleng-kaleng dapat duduk dalam hutan Amazon selama lebih dua tahun. Tahniah edward!

Comments

  1. Wow! Eating whatever that can be scavenged there? It is surely not for the fainted heart.

    ReplyDelete
  2. uish dahsyat..tak boleh imagine survive dalam hutan tu selama 2 tahun. memang bukan kaleng2 ini orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpa. if ada makanan still okay,ni tahap kena makan apa yang ada je

      Delete
  3. uish dahsyat..tak boleh imagine survive dalam hutan tu selama 2 tahun. memang bukan kaleng2 ini orang..

    ReplyDelete
  4. Astaga. Dah la hutan Amazon tu banyak binatang dan serangga berbahaya dan berbisa.
    Kalau daku - maybe sehari pun tak selamat hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tengok je la dia harung sungai tu. hati kental habis

      Delete
  5. Hebatnya 2 tahun dalam hutan to complete his mission. Tidur atas pokok tuuu.... Awak hebat, Edward.

    ReplyDelete
  6. Uittt 2 thaun wooo duk hutan tu? Duk fikir macam mana laa dan apalaaa yang dia makan ekkk.. pelik tu ada tak terserempak dengan binatang buas ek.. seramm pulak kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan tu okay lagi kak, dalam hutan banyak benda boleh makan, binatang buas tu yang seram

      Delete
  7. Adeh... gigih sangat ni.. nak masuk hutan pun dah berat kaki ni.. inikan pula hutan amazon berjalan kaki pulak tu.. super gigih

    ReplyDelete
  8. seramnya duduk dekat hutan amazon tu lama-lama. Tak suka sangat benda2 adventure ni. Menakutkan pun ye jugak

    ReplyDelete
  9. omg! i cant imaging crossing the amazon rivers. i am so scared of what's in the river! really motivating to read about edward

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing this. I don't think I have the guts to even watch , I am a little scary mousy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha it will be good if he documented the journey

      Delete
  11. Uishh, gerun la. Hutan bukan sebarang hutan, Amazon tu. Segala macam haiwan berbahaya ada.

    ReplyDelete
  12. This is not something that's achievable by everyone, I must say he's really motivated, I've always feared mothernature.

    ReplyDelete
  13. Wow such inspiration , congrats edward

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESEPI CUCUR SAYUR VIRAL

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

Followers