Posts

Showing posts from April, 2020

HOTEL PREMIERE KLANG PERKENALKAN LAKSA FIESTA, PROMOSI BULAN SEPTEMBER & OKTOBER 2021

Image
Assalamualaikum semua Saya pernah kongsikan makanan yang sedap-sedap di Hotel Premiere Klang sebelum ini, dan untuk promosi bulan September dan Oktober, Hotel Premiere Klang sekali lagi ada promosi di Restoran The Buzz yang menawarkan hidangan masakan tempatan dan antarabangsa, Hotel Premiere Klang adalah hotel bertaraf 4 bintang yang terletak di Bukit Tinggi, Klang, Selangor. Mereka mempunyai 3 jenis restoran iaitu The Buzz, Royal Gourmet menyajikan hidangan asli Cina yang unik sedangkan Ichi Pool Bar adalah restoran-bar yang mudah menyajikan makanan ringan, burger dan pizza yang menghadap ke kolam renang. Promosi di restoran The Buzz kali ini menampilkan dua jenis hidangan iaitu SPICY CAJUN FRIED CHICKEN WINGS COMBO dan juga LAKSA FEAST SPICY CAJUN FRIED CHICKEN WINGS COMBO Set chicken wings ini dilengkapi dengan beberapa kentang wedges dan coleslaw berkrim dalam kombo. Ia juga didatangkan bersama 2 pilihan sos pedas dan tak pedas sesuai untuk seisi keluarga. Mak ayah boleh makan so

MENU BERBUKA RAMADHAN 1441H ~ MINGGU 1

Image
Assalamualaikum semua Alhamdulillah kita dah seminggu berpuasa, Saya nak kongsikan menu sepanjang ramadhan untuk minggu pertama. Kalau ada yang taktahu, saja la nak bagitau, saya berpuasa seorang diri tahun ini, memandangkan kita masih di dalam Perintah Kawalan Pergerakan, jadi tak dapat nak berbuka di luar dengan kawan-kawan. Kebiasaannya pada tahun sebelum ini, penuh 30 ramadhan berbuka dengan kawan, iftar bersama kawan sekolah, kawan hiking, kawan usrah, dan tak lupa juga dengan keluarga, saya akan balik pada minggu pertama untuk berbuka dengan keluarga di kampung. Tapi tahun ini nampaknya rezeki bersahur dan berbuka seorang diri, apapun syukur.  So, untuk ingatan diri sendiri, saya saja nak letak menu berbuka saya sepanjang ramadhan ini, dan akan update setiap minggu. Manatau korang boleh dapat idea dari menu-menu ni kan. Entry ini diinspirasikan oleh seorang blogger juga. RAMADHAN 1 Nasi goreng daging, air tembikai dan popia ketam cheese. Popia ni saya frozenkan, me

FIX HER CROWN AWARD

Image
Hello My beautiful Readers,  I was nominated by my fellow Creative blogger - Zaza Azman  (you can click on this link to visit Fadima's blog).  Zaza Azman  own a blog that covers of heatlh & beauty, lifestyle, fashion, food travel, entertainment and parenting. First of all, I would like to thank dear sister  Zaza  for nominating me.  FHCA was created by an American blogger named  Cindy  a.k.a  Cindy Goes Beyond   (click the link to visit Cindy's blog). This award was created to show appreciation to lady bloggers for their kindness. For more information on FHCA pls click this link  FIX HER CROWN AWARD . FHCA RULES Thank the person who nominated you and link to her blog. Copy and paste these rules to your post and please include a link to the Fix Her Crown Award post. Post three photos of just yourself and write a short caption beneath each about why you chose that photo. Nominate seven women for the Fix Her Crown Award, women who

RESEPI BISKUT NESTUM SUKATAN CAWAN

Image
Assalamualaikum semua Selamat berpuasa untuk semua. Walaupun PKP dilanjutkan sehingga 12 Mei, kemeriahan bulan puasa tak lengkap tanpa persiapan raya, antaranya biskut raya. Tempoh PKP ni, ada baiknya kita manfaatkan dengan buat sendiri biskut rasa, mana tahu kan ada bakat terpendam buat biskut hehe. Boleh lah azam buat sendiri biskut raya tahun ni boleh juga berjimat kan. Jom saya kongsikan resepi biskut nestum yang paling mudah, hanya guna 8 barang je. Bahan bahan A: 1 cawan tepung gandum 1 cawan nestum di kisar halus 1 setengah sudu kecil tepung penaik 1 cawan nestum - untuk di salut kemudian Bahan-bahan B: setengah cawan mentega setengah cawan gula 1 sudu kecil esen vanila 1 biji telur gred A Cara-cara buat biskut nestum: 1. Campurkan dan ayak semua bahan A (kecuali nestum untuk disalut kemudian), dan ketepikan. 2. Gaulkan gula dan mentega, boleh guna hand mixer je kalau adunan sikit. Jang

GAIL CLARKE TAWARKAN E-BOOK PERCUMA UNTUK KANAK-KANAK

Image
Assalamualaikum semua Musim PKP ni, pastinya ibu bapa antara yang paling sibuk mencari apa aktiviti yang sesuai untuk anak-anak kan? Waktu yang ada ini, sebaiknya ibu bapa gunakan untuk mempupuk sikap suka membaca pada anak-anak. Banyak sebenarnya buku elektronik atau bahasa mudahnya eBook yang ditawarkan secara percuma oleh bermacam agensi seperti Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) yang menyediakan koleksi eBook yang sesuai untuk anak-anak dan juga dewasa. Tapi kali ini saya nak kongsikan seorang penulis buku kanak-kanak yang menawarkan eBook percuma dan juga 'story telling' di Youtube channelnya. Menariknya kan? Gail Clarke merupakan seorang penulis buku kana-kanak yang banyak menceritakan tentang haiwan, Gail berpengalaman sebagai seorang guru sekolah rendah selama 28 tahun  di Hong Kong. Selepas bersara dan berpindah ke Itali, di mula menerbitkan buku pertamanya iaitu Patrick's Birthday Message dan mula menulis buku kanak-kanak selepas itu. Apa yang men

KRIM ACZELIEF RAWATAN SEMULA JADI EKZEMA

Image
Assalamualaikum semua Korang pernah dengar penyakit ekzema? Ekzema ni merupakan salah satu penyakit kulit. Saya pun baru je mula buat bacaan pasal penyakit ni. Al-kisahnya, mak ada call bagitau bahagian pelipat ketiak hingga ke belakang badan, kulit jadi kering, merah-merah dan gatal. Sebagai anak yang duduk berjauhan ni, risau la jugak kan. Terus cari info selain suruh mak pergi check-up di klinik kesihatan. Jom saya kongsikan apa itu eczema hasil dari penggooglelan (ayat apakah ini? haha).  Menurut Dr. Mohd Ramzdhan Bin Mohd Masdar, Penyakit kulit ekzema (Eczema) adalah sejenis keadaan kulit yang menyebabkan kegatalan dan keradangan kulit. Kebanyakan pesakit boleh menguruskan penyakit ekzema dengan rawatan perubatan dan dengan mengelakkan aktiviti atau perbuatan yang akan menyebabkan kerengsaan (www.droncall,com). Faktor yang menyebabkan ekzema ni adalah genetik, pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat. Berdasarkan pembacaan dari page Hospital Tapah, satu daripada li

MY MCO BIRTHDAY 17 APRIL 2020

Image
HAPPY BIRTHDAY TO YOU HAPPY BIRTHDAY TO YOU HAPPY BIRTHDAY TO YOU HAPPY BIRTHDAY TO BAE ROSLAN  HAPPY BIRTHDAY TO YOU😄😄 17 April 2020 menjadi sejarah, untuk pertama kalinya menyambut ulang tahun kelahiran berseorangan. Harini merupakan hari jadi saya, tapi dah rezeki hari jadi musim PKP, sambutlah seorang diri dirumah haha Tapi, hidup ini pilihan, bahagia juga ada di tangan kita, jadi, I am celebrating my self to the fullest today. Saya masak pelbagai lauk, meraikan hari jadi, walaupun makan seorang diri. Saja la letak sini masak apa untuk seharian ni, supaya kemudian hari bolehlah di kenang, meraikan hari jadi musim Perintah Kawalan Pergerakan. Rare kan? haha Apapun saya rasa sangatlah bersyukur, walaupun seorang diri di rumah, tahun ini, semua kesayangan memberi ucapan dan doa seawal pagi. Ceritanya malam tu tido awal dan tutup data internet, bila bangun pagi, semua yang tersayang wish, ada yang dah lama tak jumpa/text, ada yang saya tak expect dia akan ingat b

GUNUNG PINE TREE DAN GUNUNG TWIN PEAK DAYHIKE

Image
Di Puncak Twin Peak  Assalamualaikum semua Dah lama tak buat entry hiking, dah penuh draft tapi ya ampun nak menulis entry hiking ni kena betul-betul ada mood menulis supaya tak tertinggal info penting untuk korang yang berminat nak hiking. Kalini saya nak share trip hiking Gunung Pine Tree dan Gunung Twin Peak yang terletak di Fraser Hill, Pahang. My buddies untuk trip ni, Gee, my hiking buddies, first trip dengan Gee ni naik Gunung Irau, lepas tu terus selalu hiking sama. Kalau nak ikut mana-mana trip digalakkan ada buddy atau kawan yang pacenya lebih kurang dengan kita, kalau pace line up untuk trip tu agak laju, kita masih ada buddy yang akan hiking bersama. Okay back to topic, baca tajuk pun tau trip ni adalah dayhike, Perjalanan dari starting point ke Pine Tree dan Twin Peak lebih kurang 10.1km, jadinya 20.2km perjalanan pergi dan balik. Gunung PTTP (ni adalah singkatannya), merupakan tempat yang digemari photographer sebab kat sini banyak spesis burung-burung ya

Followers