Posts

Showing posts from October, 2019

EARTH HOME PRODUK RUMAH YANG WAJIB KORANG ADA

Image
Assalamualaikum semua Serangga adalah penyebab utama penyakit dan ketidakselesaan di seluruh dunia. Penyakit yang disebabkan oleh serangga, seperti malaria, boleh menghalang perkembangan ekonomi dan sosial negara. Ini terutama berlaku di kawasan tropika dan sub-tropika yang panas dan lembap seperti Malaysia. Contohnya penyakit Malaria lebih daripada 300 juta kes setiap tahun dan beberapa juta kematian, yang disebabkan oleh nyamuk Anopheles. Denggi berdarah pun berjuta-juta kes ada yang sehingga menyebabkan kematian disebabkan oleh nyamuk Aedes. Dan banyak penyakit bakteria, virus dan parasit, seperti kolera, disentri, kepialu, kusta, poliomielitis, hepatitis berjangkit, cirit-birit, jangkitan helminthik, dan sindrom hospital yang disebut dipercayai disebarkan secara mekanik oleh lalat, lipas dan perosak lain. Selain daripada risiko digigit serangga, alergi yang berkaitan dengan lipas dan serangan tungau debu rumah juga bahaya untuk kesihatan. Sebuah rumah pasti tak lengkap kalau tak a

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

Image
Trans Naning merupakan trip hiking yang menjadi idaman para hikers. Pendaki akan melalui 7 puncak gunung iaitu Gunung Datuk, Gunung Rembau, Gunung Gagak, 701,705, Tampin Utara dan Tampin Selatan. Trip trans naning ini adalah trip reverse, maksudnya pendakian akan bermula dari Tampin Selatan dan menamatkan pendakian di Gunung Datuk.  Trans naning bukan trip untuk beginner kerana trip ini agak panjang dan trail yang turn naik dan keadaan pacak yang tiada diskaun hehe. Maksudnya trail pacak landai dan di setiap puncak, kira 1-2jam hanya untuk melalui trail yang pacak dan mencanak tu. Trail jugak agak licin dan perlu melalui pokok-pokok duri serta pohon buluh. Trail Tran Naning agak mencabar, perlu merangkak, melalui balak, lereng gaung, dan melalui trail licin tanpa pohon yang boleh berpaut. Anda akan berjumpa dan beramah mesra dengan pacat di sepanjang perjalanan. Hanya di Gunung Datuk je yang takda pacat. TIME LOG TRANS NANING 0415 : Starting point (Tiang 9) 0450 : T