12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

GUNUNG SILIPAT THAILAND TRIP SESUAI UNTUK BEGINNERS

Penghujung 2018 memulakan ekspedisi hiking yang mula viral di malaysia. Walaupun dah lama gantung kasut, nak cuba mendaki gunung silipat.

Trip Silipat 2 hari 1 malam seramai 44 line up di bawah Gunung Hub. Kami berkumpul di LRT Gombak pada 11pm (Jumaat) dengan menaiki bas dan tiba di Pengkalan Hulu pada 8am keesokkan harinya.

Semua peserta bersiap-siap dengan pakaian hiking dan peralatan di Masjid Grik sebelum masuk ke imigresen Malaysia-Thailand. Selesai urusan imigrasi, kami berkumpul dan bergerak ke Ayerweng untuk sarapan. Kami tiba dia starting point 11am waktu Thailand dan packing barang untuk tidur di campsite nanti.

12pm taklimat diberikan oleh guider dan bersiap-siap untuk naik powil ke check point 1. Pengalaman menaiki powil sangat mencabar dengan keadaan track yang berselut, powil tak dapat naik ke atas, jadinya kami semua terpaksa mendaki ke check point selepas beberapa kali naik turun powil. Tiba di check point pun dah rasa keletihan sebab naik turun powil tadi. Dari starting point ke check point hanya mengambil masa 30-45minit menaiki powil.

Setelah mendaki lebih kurang 1jam, dah sampai ke campsite dan di agihkan khemah dulu. 1 khemah ada 3 orang, 4 orang, dan 6 orang. Track dari check point ke camp site tidak terlalu mencabar sebba tracknya landai dan ada yang melalui kebun getah.

Lebih kurang pukul 5pm semua peserta bersiap-siap untuk ke peak nak layan sunset. Track ke peak berbatu seperti track Bukit Tabur hanya mengambil masa 30 minit (untuk pace slow). Sunset di peak Silipat sangat cantik. Menikmati keindahan sunset sambil berzikir pada yang Maha Indah.

7pm semua dah mula turun ke campsite untuk solat dan makan. Selepas makan, aktiviti ice breaking untuk semua peserta dan selepas itu free and easy. Di campsite ada satu kedai runcit. Jadi boleh beli air sejuk, maggi, t-shirt dan snack ringan. Toilet di peak disediakan 2 toilet tapi berbayar. awas! haha. Takda yang percuma di dunia ni kan. Bayaran adalah 10baht untuk sekali masuk. Hanya boleh buang air je tak di benarkan mandi, wudhuk dan gosok gigi. sebab air sangat limited di campsite.
Esok pagi, seawal 5.30am semua dah bangun dan bersiap untul sunrise attack. 6am mula hiking dan kurang dari 30 minit dah sampai peak. Dapatlah layan kabus tebal sebab malam tadi hujan. semua kecewa sebab tak dapat awan karpet. Kami bersarapan ringan di peak dengan air kopi panas. Sangat surrr dengan keadaan yang sejuk di peak. Lebih kurang pukul 9.30am semua mula turun dan packing untuk mendaki turun ke starting point semula.

11am semua mula mendaki turun ke check point. Tapi disebabkan kami sampai awal di check point dan powil belum sampai, jadi kami terus mendaki turun ke starting point dan memandangkan homestay tak jauh dari starting point kami meneruskan perjalanan ke homestay. Tiba di homestay lebih kurang pukul 1pm, air pulak takda jadi ke sungai berdekatan untuk bersihkan diri. Dengan keadaan track yang licin dan berselut memang elok la berendam dalam sungai. Dapat cuci kasut yang penuh selut tu sekali hehe

Selepas solat jamak dan salin pakaian, kami di bawa ke Betong town untuk beli cenderahati dan lunch. Masing-masing memborong di 7e. Orang Malaysia ni suka betul shopping kat 7e Thailand.
By 4pm, mula bergerak ke imigresen. Urusan imigrasi sangat lancar, selesai urusan imigrasi terus bergerak pulang ke Kuala Lumpur. Disebabkan highway yang sesak, perjalanan dari Ayerweng ke Gombak ambil masa 9jam. Masing-masing dah keletihan nampaknya.
Trip hiking kali ini sangat enjoy walaupun kecewa tak daoat awan karpet. Adakah akan ada trip Silipat 2.0? hehe

Tak banyak gambar on track sebab sejenis yang tak suka pegang phone masa on track. Boleh belanja gambar dekat peak je.

Ini gambar di campsite before turun

Ini gambar di peak lepas sunrise

Gunung Silipat - Checked 

HIKING LOG GUNUNG SILIPAT

Level difficulty: Easy to moderate


12pm       : taklimat dari guider
12.15pm  : naik powil ke starting point
1pm         : starting point ke peak with moderate pace
2.30pm    :  sampai campsite
5-5.20pm : mendaki dari campsite ke peak
7pm          : mula turun ke campsite

Sunrise attack

6am      : mendaki ke peak
9.30am : turun ke campsite
11am    : turun ke starting point to homestay

Bae Roslan
Gunung Silipat, Thailand
15-16 December 2018

Comments

  1. Sis gayat tak leh join trip hiking hikhik

    ReplyDelete
  2. Cuba dulu. cari bukit/gunung yang peak takda view. Confirm tak gayat.

    ReplyDelete
  3. Nak hiking berekeh kena permit ka bang?

    ReplyDelete
  4. Waah enak ada air terjunnya,.
    Thanks for share, kunjungi juga http://bit.ly/2JMvp79

    ReplyDelete
  5. suka nature. tengok dari atas gunung. tapi part nak mendaki tu yang tak minat haha~ tak suka aktiviti yang memenatkan.

    ReplyDelete
  6. Suka nature tapi tak suka aktiviti nature macam hiking.aci tak?hehe

    ReplyDelete
  7. Dah lama jugak saya tak mendaki gunung& bukit ni. Selalu mendaki tangga sahaja. Tu pun dah penat. haha :) apa2pun seronok tengok orang buat aktiviti ni

    ReplyDelete
  8. jauhnya dia pergi hiking. Seronoknya, i sejak dah kahwin, dah jd mak2 ni, erm xde lah nak buat aktiviti mcm ni lagi, banyak aktiviti menambah berat badan sajor :p hehe

    ReplyDelete
  9. Cantiknya view dekat atas. Lama dah tak hiking. Last hiking masa zaman uni dulu. punyala lama, skarang dah nak anak dua dah. penat memang penat tp bila dah sampai atas dia punya feeling priceless.

    ReplyDelete
  10. Rajin btol bae join hiking. Huhu. Kalau ena memang semputlah 🤣🤣 tabik btol 👍

    ReplyDelete
  11. Wah bagusnya sis ni hiking macam ni. Harap lepas PKP ni ada peluang nak hiking juga. Saya dulu kaki hiking, tapi takde la extreme macam bae sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la nak tunggu covid settle nak start hiking balik

      Delete
  12. Bagusnya Bae ni... hiking ramai-ramai macam ni memang seronok sebab dapat tengok view kat puncakkan? Rindu hiking

    ReplyDelete
  13. cantiknya tempatnya, aktiviti camni tak sure la kan lepas PKP ni cemana blh buat lagi ke tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je. cuma tu la trek semua mesti dah tertutup hahaa

      Delete
  14. Meriah pulak hiking ramai-ramai macam ni. Stamina kena kuat kalau nak hiking. Gunung Yaya tak mampu..kalau panjat bukit boleh la. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je. ada gunung lebih senang dari bukit

      Delete
  15. Ni mesti rindu nak hikimg kannn heheheh..sabo yeee habis PKP boleh naik gunung ganang lagi...kalau Sis rasanya takde laaa sampai bila-bila nak naik atas nu...umur makin lanjut, antibodi dah kurang hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha geng hiking bae ada umur 50/60 sis lin

      Delete
  16. Seronok dapat hiking ramai2.. Dapat tengok view dri atas gunung.. Banyak dh gunung dia pergi.. Nad tak pernh naik gunung lagi

    ReplyDelete
  17. It takes a lot of energy to hiking. Good job to you babe, keep it up

    ReplyDelete
  18. Pernah pergi hiking dua kali kat perak dengan kawan kolej. paling bangun pepagi sebab nak tengok Sunrise. tapi bahaya sikit. Nasib semua lelaki. Nice Sharing btw. 😊

    ReplyDelete
  19. envy geng2 hiking ni. malangnya kita tiada kudrat tuk join aktiviti macam ni. my husband hikers juga, dari zaman uni sampai jadi pensyarah dia join hiking program. pernah sekali dia ajak kita daki yg rendah aje pun.. hahaha.. punyelah tak dapek bernafas. buat malu je ngan anak2 kecik kami. beautiful view kannn

    ReplyDelete
  20. Ya allah! Rindunya nak hiking. Buat masa sekarang, susah nk keluar sbb sejak ada anak, tidur pun tk cukup. Haha. Insyallah boleh hiking and enjoy the view mcm ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

RESEPI CUCUR SAYUR VIRAL

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

Followers