NUKILAN BAE - MY PIECES HEART

Image
Assalamualikum semua Nukilan kali ini adalah antara koleksi poems saya. Sebenarnya saya jarang menghasilkan puisi dalam bahasa english sebabnya penguasaan bahasa untuk saya berpuisi lebih kepada bahasa ibunda. Sesekali cuba untuk menghasilkan kelainan dalam berpuisi. Jika ada kesalahan tatabahasa harap dimaafkan hehe Sumber : Google My Pieces Heart ‘We are Just Friend’ Has Slide, Like I Expected It Would, Everything Is Just In Place, And Hits Me On Time. A Friend Of Mine Once Said, 'Delay Aren't Denials', I Can See Clearly Now, As An Expiry Never Wait, Separation Never Late, Karmic Cycle Keeps Changing, No Matter How Hard You Trying. My Pieces Heart, Just A Literal Separation, After A Lesson Plays Their Part, Makes Us Stronger And Wiser, A Blended You And Me, That Tie Us Forever, In Our Own Beautiful Way. bae@14062019 Puisi ini mengenai sebuah kekecewaan yang menggambarkan hati yang berderai. Lafaz perpisahan yang sudah dijangkakan namun hati selalu menidakkan. Manusia ni s

WORDLESS WEDNESDAY - JOM KENALI PAKAR FALSAFAH EKONOMI

Assalamualaikum semua

Wordless wednesday saya berbeza dengan blogger lain. Untuk segmen WW saya akan kongsikan fakta atau info menarik yang saya baca. Minggu ni saya nak kongsikan tentang pakar falsafah ekonomi. Sebelum ni saya pun taktau, bila dah tau saya kongsikan dengan korang. Jom baca...

CHANAKYA 350-283 BCE

Chanakya mungkin ahli ekonomi pertama di dunia. Merupakan ahli politik pintar dan ahli falsafah yang bijak ini bertanggungjawab untuk mewujudkan kerajaan india pertama. Bukunya yang pertama iaitu Arthashastra dianggap buku teks ekonomi pertama di dunia yang membincangkan pemikirannya mengenai kesejahteraan, hubungan antarabangsa dan strategi perang

ADAM SMITH 1723-1790

Smith percaya bahawa kepentingan diri adalah perkara yang baik di pasaran bebas di mana barang yang orang inginkan akan dibuat dan dijual dengan harga yang sesuai. Smith percaya pemerintah perlu mencegah perniagaan yang mempunyai dasar penipuan dan menyediakan keperluan barangan awam.

THOMAS MALTHUS 1766-1834

Matlhus menulis "sebuah esei mengenai prinsip penduduk" yang mana menerangkan bagaimana populasi dunia akan bertambah besar sehingga mengakibatkan kelaparan dan kemiskinan.

KARL MARX 1818-1883

Marx percaya bahawa ekonomi pasar bebas (yang disebutnya kapitalisme) memanfaatkan sebahagian besar orang yang merupakan pekerja dan bukan pemilik perniagaan atau tanah. Dia meramalkan pemberontakan pekerja dan mewujudkan falsafah politik dimana dia mengilhami revolusi dan mewujudkan komunisme, yang telah lama ditinggalkan dalam beberapa dekad terakhir.

ALRED MARSHALL 1842-1924

pencetus idea penawaran dan permintaan membawa kehebatan matematik sebenar kepada idea-idea yang dinyatakan oleh adam smith. walaupun dia seorang ahli matematik yang berpengalaman, dia menegaskan bahawa ahli ekonomi menyatakan idea mereka dengan contoh kehidupan nyata. dengan cara ini, orang yang tidak mempunyai pengetahuan khusus mengenai matematik dapat memahaminya

JOHN MAYNARD KEYNES 1883-1946

Keynes mengilhamkan bahawa pemerintah harus campur tangan dalam krisis kewangan dengan membelanjakan wang untuk merangsang ekonomi dan memulakan pemulihan. Dia sangat berpengaruh, dan kebijakan ini diguna pakai selama bertahun-tahun dari US Great Drepession pada tahun 1930-an, dan masih sangat popular di UK hari ini.

MILTON FRIEDMAN 1912-2006

Pemenang nobel Amerika ini tidak bersetuju dengan Keynes, dan merasakan bahawa kebebasan pasaran bebas tidak boleh dilemahkan oleh campur tangan pemerintah. Dia mendakwa bahawa kebebasan ekonomi, ketika diperkenalkan ke dalam masyarakat, pada akhirnya akan menimbulkan kebebasan politik. Dasar laissez fairenya yang diwujudkan oleh Friedman diamalkan secara meluas dan berjaya.

JOHN FORBES NASH 1928 - CURRENT

Seorang ahli matematik Amerika, teori permainan yang diperkenalkan mendapat hadiah Nobel Ekonomi pada tahun 1994. Pada tahun 2015, Nash memenangi Abel Prize (bersama Louis Nirenberg) atas sumbangan mereka dalam kajian persamaan perbezaan separa 

Comments

  1. Bagus bae. Ena suka baca sejarah lama contoh mcm ahli falsafah

    ReplyDelete
    Replies
    1. segmen ww bae nak kongsikan fakta menarik.. thanks ena

      Delete
  2. Bila baca ni terus terasa yang banyak ahli falsafah yang akak tak kenal. Kena bykkan membaca lagi nampaknya ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la, bae ni pun refresh balik bila buat posting ni

      Delete
  3. Teringat zaman kat Uni dulu terpaksa belajar pasal depa ni. Berkali-kali ku baca kadang payah nak faham haha, tq Bae kerna mengembalikan ingatan tentang subjek ekonomi dan memudahkan orang faham tentang falsafah dorang ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bae bagi ringkasan je ni, saya share apa yang bae baca, sebab bae bukan background econs hehe

      Delete
  4. Gambar 1st tu mcm Altimet pula... bgus la perkongsian nie.. tak sia2 singgah baca.. yeahhhh

    ReplyDelete
  5. Satu pun dalam senarai ni kita tak kenal kerana apa kita tak minat ilmu ekonomi ni wakakakaka Bila baca sini baru kita tahu bagus lah dapat tahu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah maha bae pun tak minat econs subject haha

      Delete
  6. Ekonomi bidang yang susah juga. Ramai gak kawan2 masa kat uni cakap susah subjek ekonomi. Sis mmg tak tau dan tak pernah dengar pun tokoh ni. Hehe. At least sekarang dpt info dari sini.

    ReplyDelete
  7. Seronok baca info macam ni. Dah lama tak baca artikel begini! Well done kak! Pakar ekonomi dan matematik kebiasaannya mesti memikirkan tentang manfaat kepada masyarakat. Malah rakyat juga akan membantu menaikkan taraf ekonomi sesuatu negara. Cycle ini berterusan, cuma cara berbeza. Mesti mereka dah bersedia ekonomi digital pada masa kini kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakar falsafah fikirkan masyarakat sebab masyarakat is part of the process jugak

      Delete
  8. Alamakk.. Kne baca dengan minat ni.. Hahaha.. Tp nice sharing tentang ekonomi ni walaupun kurg gemar.. Huhu...

    ReplyDelete
  9. Rawlins banyak dapat ilmu baharu dan pengetahuan am bila baca your sharings tau. Terima kasih. Yang daku pernah dengar nama hanya Karl Marx sorang

    ReplyDelete
  10. Dalam banyak-banyak tu tau sorang je John Forbes. Yang lain memang tak kenal. Adess, nampak nau sis kurang amik tau pasal hal-hal ekonomi ni. hehe.. bagus betul awak kongsi entri macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. forbes tu haruslah kenal kan, hehe thanks sudi baca

      Delete
  11. Baru ku tau.. kalau tidak memang tak pernah amik kesah hehehehe.. bagus ko Bae.. nanti share lagi ookay..

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaaAllah nanti bae akan cari lagi fakta best2

      Delete
  12. Teringat balik zaman sekolah dulu ... sanggup tak amik ekonomi sebab rasa macam susah . Tapi takleh lari gak dengan fakta sebab ada subjek sejarah.. hehe. Now memang realize yang pakar sejarah memang dah kaji sejak sekian lama dan berikan pandangan tentang perjalan ekonomi dunia . Ada jugak jawapan untuk apa yang terjadi hari ini . Perkongsian terbaik sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi baca, saya bukan background ekonomi, sebab tau dah subjek tu susah ahhaha

      Delete
  13. Ignorance ke apa ek? Seriously I macam tak pernah kenal any of them walaupun they play important role in the economic world.. :) but good to know from this sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. it is not you thingy la kot sebab tu u tak ambik tau nell haha

      Delete
  14. Bagus bae kongsi pasal ilmuwan ni semua.. Kita ni kadang tak tau meliankan ade orang share.. Kita tau apa yang diajar dekat sekolah je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan,.. benda bukan yang kita minat memang kita tak cari nak membaca hehe

      Delete
  15. Pakar falsafah ekonomi teringat masa belajar pulak..hehe perkongsian yang bagus..since dah kerja ni mmg tak membaca sgt pasal tokoh2 ni hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la, saja refresh balik untuk diri sendiri gak ni

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SEHARIAN DI GUNUNG BEREMBUN JELEBU DAN AIR CRASH YANG TAK KESAMPAIAN

Followers