APA PERLU BUAT SETELAH KEMASKINI APLIKASI MY SEJAHTERA UNTUK PENDAFTARAN VAKSIN COVID 19

Image
Assalamualaikum semua Harini Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin yang lebih dikenali sebagai Abah Din menerima suntikan pertama Vaksin Covid 19 Pfizer-BioNTech menjadikan beliau rakyat pertama menerika suntikan itu. Kita sebagai rakyat Malaysia, sudahkah kita menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat dengan mendaftar menerima vaksin? Kredit gambar : Berita Harian Untuk menerimna vaksin covid 19 korang perlu mengemaskini aplikasi my sejahtera di telefon pintar korang. Hanya dengan 10 langkah mudah, pengguna aplikasi my sejahtera boleh membuat permohonan vaksin covid 19. Saya sediakan 10 langkah mudah untuk pengguna Android. LANGKAH 1 Langkah pertama buka aplikasi My Sejahtera korang kemudian tekan butang "CLOSE" dibahagian atas sebelah kanan. Kemudian satu tetingkap kemaskini "UPDATE" muncul pada screen. Tekan butang UPDATE. LANGKAH 2 Setelah proses kemaskini "UPDATE" selesai. ulang langkah satu (1) kemudian ikon "Covid-19 Vaccination&quo

NUKILAN BAE - HATI RAPUH INI


Lembut sapaan angin Bintan,
Serasakan hanyut ku dibuai,
Seperti terbuainya hati rapuh ini,
Dengan rayuan nan seribu.

Sungguh,
Angin Bintan banyak mengajarku,
Lembutnya kehadiran,
Tak bermakna ikhlasnya sapaan.

Bae..
Hentikan khayalan,
Teruskan berjalan,
Simpan hati rapuhmu,
Untuk Tuhan Yang Satu.

Bae Roslan
Bintan Island, Indonesia
April 2019

bae06042019

Puisi ini dinukilkan saat saya ke Pulau Bintan,Indonesia. Saya selalu berpuisi bilamana saya berada di pulau, serasakan bahasa alam sedang berbicara dan waktu itu pena pun berirama menghasilkan puisi nan indah bermain kata. 

Comments

  1. Hati rapuh ini, why..why... he he he best juga baca rintitan hati Bae sesekali.. Cantiklah Pulau Bintan nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik. Gambar ni di Pantai Madu Tiga.

      Delete
  2. Kuatkan semangat. Cari circle positif. Jangan rapuh, Allah s.w.t ada. Hidup perlu diteruskan. InsyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaaAllah hati saya belum rapuh.. ini hanyalah puisi hehe

      Delete
  3. Cantiknyaa gambar di pulau tuu! Anyway nice nukilan tu. Stay strong & cuba dive into positive crowds with positive vibes around, moga2 dapat kuatkan diri untuk berdiri dan paterikan hati 💪🏻❤️

    ReplyDelete
  4. Hai, saya pun ada tulis puisi juga. Kalau saya nak narasikan puisi awak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh email saya di robaeyah.roslan@gmail.com

      Delete
  5. tempat yg indah memang bakal mencetuskan idea utk org yg puitis.
    tempat yg boleh mencetuskan ilham bagi penulis lirik.... hasilnya bakal meletops.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, setiap kali ada kat pulau, mesti terhasil beberapa puisi hehe

      Delete
  6. Nak tulis ayat2 puitis ni perlu dalam keadaan yg tenang, pemandangan yg tenang... Baru terhasil nukilan yg puitis cmni hehehe.. Kenapa rapuh2 ni...

    ReplyDelete
  7. Bae..
    Hentikan khayalan,
    Teruskan berjalan,
    Simpan hati rapuhmu,
    Untuk Tuhan Yang Satu

    macam tengah terluka.. tersentuh dengan kata- kata puisi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila melayan perasaan, terkadang nak hasilkan puisi, ingat kenangan lalu, kesakitan lalu, terhasillah puisi, bagi yang menghayati maybe boleh rasa kelukaan yang nak disampaikan.

      Delete
  8. Puisi yang yang menarik. I wish I can be poetic too but I'm bad at it

    ReplyDelete
    Replies
    1. it's still need to polish a lot. anyway thanks

      Delete
  9. Secara jujurnya minat juga melakar puisi. Ada juga satu blog khas untuk puisi ini. Tapi tak pasti ada yang sudi baca atau tak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa blognya kak, saya nak link. saya ni menulis puisi hanya suka2, banyak lagi perlu diperbaiki

      Delete
  10. Im not good about Puisi, but you are better than me! hahaha

    ReplyDelete
  11. Cantiknye laut dia. Pandai bae buat puisi.suka baca puisi tapi tak pandai buat puisi

    ReplyDelete
  12. Jiwa za tak pernah serasi dgn sastera . Baca puisi ok tapi nak hayati tak tak pandai mcm yg tulis. Tapi yg ni , tersentuh hati kita. Sbb satu masa dulu, hidup za bagaikan puisi bae ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, jika sesuatu puisi tersentuh hati pembaca, maknanya, ia sampai pada yang membaca

      Delete
  13. Sesungguhnya selain dari orang sekeliling kita yang boleh menolong kita, orang yang Utama untuk tolong diri kita adalah kita sendiri

    Jadilah orang yang positif. Cari kawan-kawan yang positif juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu, kitalah kuasa terbesar untuk tolong diri kita

      Delete
  14. Kuatkan hati mu, jangan rapuh2 sangat..bangkit dan teruskan perjalanan. Yg lps jgn dikenang hokey..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik inshaaAllah...tapi ini hanya puisi hehe

      Delete
  15. Hati kalau dah rapuh, nak pujuk pun belum tentu cair...kadang sampai bawa diri jejauh dulu untuk tenteramkan diri...

    ReplyDelete
  16. Pulau Bintan is a small island and pretty well maintain too, i miss going to the beach and enjoy the breeze.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, you can round the whole island in just one day

      Delete
  17. Saya kalau pergi Pulau.. tak tersempat nak fikir nak berpuisi tau.. hehe.. saya sibuk ambil gambar je.. Anyway, nice one. Teruskan berkarya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ke pulau, mesti ilham puisi tu ada. kadang dalam bot yang berombak tu mencurah2 idea. haha

      Delete
  18. Sungguh, Angin Bintan banyak mengajarku, Lembutnya kehadiran, Tak bermakna ikhlasnya sapaan... rangkap ini seperti memahami apa yang saya alami sekarang... diperlakukan tidak sepatutnya oleh subordinate yang sememangnya duduk di tangga pertama dari bawah dalam organisasi namun menggunakan nista untuk (cuba) berdiri sendiri... benar seperti apa yang Bae nukilkan... walaupun hadir dalam kelembutan namun tiada sekelumit ikhlas pun sapaannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. May Allah ease u always.. begitulah kehidupan, tak semua ikhlas berada dalam pentas yang sama. banyakkan berdoa ya

      Delete

Post a comment

Popular posts from this blog

SERONOK HIKING BUKIT BEREKEH & LATA PENYEL, SUNGAI SIPUT PERAK

TRANS NANING TRAIL, TAMPIN, NEGERI SEMBILAN TRIP DAYHIKE

SEHARIAN DI GUNUNG BEREMBUN JELEBU DAN AIR CRASH YANG TAK KESAMPAIAN