Posts

Showing posts from February, 2022

SAFI SHAYLA TONIK RAMBUT BERKESAN UNTUK RAMBUT GUGUR

Image
Assalamualaikum semua Kecantikan bermula dari kulit yang sihat, bagi rambut sebagai mahkota wanita, ia bermula dari kulit kepala yang sihat. Sama ada rambut korang menipis, pecah di hujung atau gugur lebih daripada biasa, kemungkinan besar berpunca dari kulit kepala yang tidak sihat. Menggunakan produk rambut seperti syampu, perapi, mask atau serum, sudah tentu akan memberi kesan kepada penipisan rambut. Tetapi untuk menjadikan produk tersebut seefektif mungkin, kita harus bermula dari asas dahulu. Kita perlu konsisten di dalam penjagaan rambut dan produk penjagaan kulit kepala seperti tonik kulit kepala atau serum akan mewujudkan persekitaran yang sihat untuk rambut korang tumbuh. Secara umum, jika kulit kepala korang tersumbat, kering, meradang, atau gatal, ia menjadi punca kepada banyak masalah yang lebih besar seperti kelemumur dan keguguran rambut. Keguguran rambut pada wanita boleh disebabkan oleh tekanan, diet tidak seimbang, perubahan hormon dan lain-lain. Keguguran rambut bagi

HOTEL REVIEW - HILTON GARDEN IN KUALA LUMPUR SESUAI UNTUK STAYCATION DI KUALA LUMPUR

Image
Assalamualaikum semua Semenjak covid ni, kita semua dah tak dapat travel macam dulu. Macam saya sejenis yang suka travel, tak kira dekat ke jauh. Untuk waktu sekarang ni, saya lebih banyak staycation atau balik kampung je. Belum bernafsu lagi nak travel ke mana-mana walaupun certain negara dah mula buka border kan. Lagipun terlampau banyak procedure nak diuruskan sebabkan covid ni, travel ni nak happy-happy, nak enjoy, ni kang nak kuarantin lah apa lah, kos pun meningkat. Takpalah, kita travel dalam negara dulu, support hotel-hotel di Malaysia, naikkan ekonomi negara. Seronok jugak bila dapat staycation pelbagai jenis hotel ni, banyak hotel yang best-best kat Malaysia ni tau. Bagus jugak border tutup kalau tak asyik dok refresh skyscanner je haha Okay kali ni saya staycation kat KL, memang niat nak rehat je kat hotel dan jalan-jalan pun sekitar situ je. Saya ni ada satu peel kalau dok hotel jenis malas nak keluar, kadang keluar makan pun malas, tapau siap-siap sebelum check in. Hotel n

HIKING GUNUNG YONG YAP via RENGIL

Image
Assalamualaikum semua Kalau korang pernah baca posting sebelum ni, saya ada mention pasal G7 iaitu 7 gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia. Salah satu gunung yang tersenarai adalah Gunung Yong Yap yang terletak di sempadan Perak /Kelantan dengan ketinggian 2,168meter. Ia merupakan sebahagian daripada banjaran titiwangsa dan antara trek yang mencabar. Selain dari lintah dan agas, Gunung Yong Yap terkenal dengan harimau Malaya. Kalau rezeki dapat la jumpa, tapi harapnya tak ada rezeki la, sebabnya kalau jumpa, rezeki harimau lah jawabnya. Dengan trek yang pacak, gunung ini menguji para pendaki melalui sungai-sungai yang perlu dilintas. Jika korang hiking masa musim hujan bersedia lah untuk menunggu kepala air surut, sebab memang tak ada jalan lain. Bahaya ye, jangan redah kepala air pulak. Kebiasaanya hikers akan mendaki 2 hari 1 malam, ini kira trip santai lah, jadi tak penat sangat. Tetapi ramai je hikers yang mendaki dayhike, kiranya naik pukul 3 pagi, tengahari turun semula, sebel

NUKILAN BAE - DUNIA KITA BERBEZA

Image
Assalamualaikum semua Dunia Kita Berbeza Dunia kau dan aku berbeza, Tak pernah senada, Tak seia, tak sekata, untuk bersama. Duniamu liar tak bertali, Menongkah arus seikut hati, Catatan tak dipeduli. Duniaku penuh ikatan, Nafsuku berTuan, Langkahan dalam pemerhatian. Sungguh, dunia kita berbeza.. bae01112019 @5.06am Tak semua yang perkara yang Allah temukan dengan kita, adalah untuk kita. Begitulah kehidupan, keluarga, kawan-kawan, pasangan atau apa saja dalam dunia ini perlukan haluan yang sama untuk disatukan, bila tak sehaluan, ia memerlukan perpisahan. Tak semua perkara yang berbeza kita perlu raikan ya. Jika ia bukan untuk kita, belajar untuk menerima dan redha, kerana pasti yang lebih baik telah Allah aturkan untuk kita. Walaupun ia tak semudah lontaran kata, tapi tak mustahil untuk kita mencuba. Terkadang, ada dunia yang dicipta memang bukan untuk kita, kalau kita paksa diri untuk mengikut arus, akhirnya kita yang akan hancur dan berkecai. Ingatlah, orang takkan rasa apa yang k

RESEPI OGLIO OLIO PALING MUDAH GUNA PURPLE RAMEN

Image
Assalamualaikum semua Cantik tak purple ramen kitewwww? haha Haritu ada beli purple ramen ni kat Nutri Pure . Best tau produk kat sini semua kira produk makanan homemade yang semestinya healthy. Purple ramen ni diperbuat dari ubi manis yang warna ungu tu, dan diorang jadikan sebagai ramen. Tekstur dia lebih kurang macam mi tapi bentuk macam spagheti.  Saya memang suka sangat makan ramen, maggi, atau spageti atau yang sama jenis dengannya. Dan terpaling suka masak style oglio olio tapi masak versi masak meggi. Nak makan sedap tapi malas masak maka terhasillah resepi ini. Dah jom baca resepi je la senang. RESEPI OGLIO OLIO PURPLE RAMEN Bahan-bahan Purple ramen Dada ayam Chili flakes Garam Black paper Minyak Cara masakan 1. Rebus purple ramen sehingga masak (lebih kurang 5 minit je) 2. Rebus dada ayam, kemudian carikkan 3. Campurkan chili flakes, garam, black paper, gaul sebati 4. Panaskan minyak, dalam 2 sudu, dah panas boleh tuang ke dalam campuran chili flakes tadi. Gaul sebati. 5. Mas

TRIP COMPRESS 75 JAM TRANS CUS, HIKING GUNUNG CHAMAH & GUNUNG ULU SEPAT

Image
Assalamualaikum semua Bagi menamatkan ekspedisi G7 saya, pendakian diteruskan bagi menawan puncak Gunung Chamah dan Gunung Ulu Sepat. Gunung Chamah (G5) merupakan gunung kelima tertinggi di Semenanjung Malaysia dengan ketinggian 2,171m. Ia adalah salah satu daripada G7 Semenanjung (gunung di atas 7,000 kaki/2,134m). Gunung Ulu Sepat dengan ketinggian 2161 m terletak di Hutan Belum, Perak. Ia antara gunung yang tidak diketahui ramai. Trans CUS (Chamah-Ulu Sepat), adalah misi menawan 2 puncak gunung di dalam satu ekspedisi. Kebiasaanya pendaki akan mendaki untuk 6 hari bagi menawan kedua-dua gunung atau 3 hari untuk trip single (salah satu gunung). Tapi untuk trip kali ini, disebabkan masing-masing tak banyak cuti, kami pendekkan ekspedisi untuk 3 hari saja. Berdebar sebenarnya sebab Trans CUS treknya bukan calang-calang. Dari cerita kawan-kawan yang dah hiking ke sini, ada yang pernah jumpa harimau belang, harimau bintang, gajah dan binatang liar yang lain. Kecut perut wehhhh Masa ni s

Followers