Posts

Showing posts from October, 2021

12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

12 IDEA REKAAN ROTI JALA JELITA VIRAL

Image
Assalamualaikum semua Saya suka tengok hiasan untuk roti jala jelita yang viral sangat sekarang menggantikan kek di hari jadi atau apa-apa sambutan keraian. Posting facebook ini di kongsi oleh Puan Fairus Yus , yang mana semuanya adalah hasil air tangan beliau. Bukan mudah nak cari idea kan, pembuat roti jala mesti kreatif dalam hiasan dan gabungan warna roti jala agar tampak lebih menarik. Saya kongsikan 10 rekaan roti jala jelita untuk korang, mana tau ada yang nak cuba buat kan. Boleh juga dapat kan ilham dari hasil karya orang lain. Tapi bukan tiru bulat-bulat lepas tu claim pulak rekaan sendiri. NO... NO.....NO...... Jangan buat macam tu tau. Kesian tuan punya idea mengerah otak untuk hasilkan rekaan yang kebabom. Gittewww Cantik kan semua rekaan roti jala ni? Tak nampak macam roti jala, nak makan pun macam rasa sayang pulak hehe. Sangat-sangat kreatif pada mereka yang hasilkan roti jala ni, yang menariknya, tulisan ucapan Happy Birthday, semuanya dari roti jala tau. Pada yang be

4 KRITERIA MEMILIH BAJU UNTUK BERSUKAN

Image
Assalamualaikum semua Pembaca blog ni mungkin tau sebelum covid saya aktif mendaki gunung. Bila bersukan, tak kisah sama ada hiking, atau apa saja yang mengeluarkan peluh, pemilihan pakaian yang sesuai sangatlah penting. Malaysia ni bukan saja panas, tapi juga lembap. Kebiasaan kita lebih suka memakai pakaian jenis cotton sebab ia lebih mudah menyerap peluh, tetapi sebenarnya ia tak berapa bagus. Walaupun ia jenis kain yang lembut dan menyejukkan badan, jika digunakan semasa bersukan, penyerapan peluh ini akan membuatkan badan lebih panas. Harini saya nak kongsikan jenis pemilihan pakaian yang sesuai digunakan ketika bersukan. 4 kriteria terbaik untuk  pemilihan pakaian sukan 1. Jenis sintetik Pakaian jenis sintetik semulajadi tidak sesuai dipakai untuk bersukan kerana ia cenderung menyerap panas. Tapi jenis serat sintetik mempunyai kualiti penyerapan yang baik dan filamen halus yang memberikan mereka kualiti mengering dengan cepat. Oleh itu, semasa mencari fabrik sukan yang baik, past

6 TEMPAT HIKING DI SELANGOR SESUAI UNTUK BEGINNER

Image
Assalamualaikum semua Kalau korang suka bersukan dan mungkin nak mencuba sukan pendakian, di Lembah Klang ada banyak bukit untuk pendaki beginner. Saya sangat suka hiking, tapi asbab covid saya simpan dulu kerinduan nak hiking. Saya sendiri takut kalau tak dapat kekalkan SOP semasa/selepas pendakian. Yelah kan, dah lama pulak tak jumpa kawan-kawan hiking, risau pulak kang terlebih teruja, jadi baiklah simpan je dulu hasrat nak hiking. Tak lari bukit/gunung tu, lepas covid kita hiking balik inshaaAllah Bukit yang saya kongsikan ni yang pernah saya naik dan ada beberapa trail yang suka dan selalu mendaki untuk training load. Training load tu kira latihan mendaki dengan berat 5-15kg, adalah training penting sebelum mendaki gunung yang hardcore. Jom kita tengok bukit-bukit yang sesuai untuk korang. BUKIT WAWASAN Terletak di Puchong, Bukit Wawasan dengan ketinggian 233m sesuai untuk beginner yang nak mencuba aktiviti hiking. Bukit wawasan ni sangat best untuk training, dan ada pelbagai rout

KITSUI COFFEE XSLIM SHAPEZ UNTUK KURUS

Image
Assalamualaikum semua Dah lama tak berceloteh kat sini, padahal banyak nak cerita. Almaklumlah semenjak covid ni, terkurung dalam rumah, dah dua tahun tak hiking, tengok pulak badan yang semakin hari semakin comel, haiiiiihhh kadang kan tak percaya itu adalah diri sendiri kat cermin. Saya tak tau la kan orang lain, tapi saya sendiri berat bagai di pam-pam haha Bila BMI badan tak seimbang ni, kita akan mudah jadi lesu, tak bersemangat nak buat sesuatu. Social media pun kadang jadi malas nak jenguk, dahhh takdak topik makcik bawang haha Okay bukan nak cerita pasal tu, sebenarnya nak kongsikan produk yang saya gunakan untuk kuruskan badan. Kan tadi ada bagitau BMI berat badan saya tak seimbang, memang kurang bersenam semenjak covid ni. Disebabkan berat badan ni dah tak boleh bawak bincang, saya cari lah produk yang dapat bantu saya untuk kuruskan badan. Yang pastinya kriteria produk yang saya cari ni, mestilah berasaskan kopi. Sebabnya say ani penggemar kopi, sehari tak minum rasa macam t

Followers