Posts

Showing posts from April, 2021

TIPS RANCANG BERSARA AWAL DENGAN ILEARNFROMCLOUD.COM

Image
Assalamualaikum semua Situasi Covid19 yang melanda kini telah menghadkan pelbagai aktiviti kita diseluruh dunia termasuklah menimba ilmu. Namun, dengan bantuan teknologi, kita masih dapat belajar, semuanya bergantung pada diri sendiri. Luasnya ilmu tidak hanya terhad pada pembelajaran di sekolah. Terdapat pelbagai platform eLearning yang boleh kita pilih bagi meningkatkan kemahiran diri. Memperkenalkn ILearnFromCloud.com adalah platform pembelajaran sosial yang direka untuk membantu korang bagi memperoleh kemahiran yang akan mendapat permintaan tinggi pada masa akan datang. Setiap orang mempunyai kemampuan belajar yang berbeza-beza, terutama di bidang yang mempunyai kepakaran dan pengalaman yang terhad. Tidak seperti laman web eLearning lain yang menyediakan kursus dalam talian, pembelajaran melalui ILearnFromCloud.com membawa kaedah yang paling berkesan untuk belajar, iaitu adalah dengan memiliki seseorang di sisi, membimbing kita di setiap langkah, dan mengarahkan ke arah yang betul

MERIAHNYA RAYA DENGAN COOKIES VIBE

Image
Assalamualaikum semua Macam mana dengan persiapan raya korang? Kurang dari 2 minggu je lagi kita akan menyambut syawal. Tak sabar rasanya nak raya, walaupun kita tak dapat rentas negeri untuk beraya di kampung kan, raya tetap raya. Persiapan asas macam baju raya, kelengkapan rumah dan paling penting persiapan kuih raya harus kita sediakan, kang kot la ada tetamu yang datang rumah ada juga kuih raya kita nak hidangkan. Saya sendiri suka sangat makan biskut raya, kadang baru mula puasa dah beli beberapa jenis untuk kudapan masa moreh haha Kalau nak beli biskut raya ni, haruslah yang sedap dan puas hati kan. Saya nak share biskut raya yang menggunakan bahan premium, tentulah Cookies Vibes. Menggunakan bahan premium seperti mentega yang berkualiti iaitu Anchor dan coklat Beryls membuatkan rasa biskut ni lain dari yang lain. Tak ramai pembuat biskut raya nak gunakan bahan premium sebab kos yang tinggi, tapi demi peminat biskut raya premium cookies vibes menghasilkan biskut yang berkualiti.

WORDLESS WEDNESDAY - JENIS-JENIS ANJING POLIS

Image
Assalamualaikum semua BELGIAN MALINOIS Berat anjing ini sekitar 25-34kg mampu menyerang dengan melompat dan menggigit bahagian badan. DOBERMAN PINSCHER Anjing penjaga yang cergas ini memiliki muncung yang panjang. Ia sangat patuh dan berdisiplin. GIANT SCHNAUZER Tubuhnya yang besar boleh mencapai berat sehingga 45kg. Anjing ini sangat berani dan patuh arahan. BOXER Anjing ini suka meninju menggunakan kaki hadapan . Rahangnya yang aneh dapat memegang sesuatu dengan kuat. LABRADOR RETRIEVER Sejenis anjing yang mudah dilatih, kuat, cerdas dan tenang. Merupakan perenang yang hebat dan mempunyai deria bau yang tajam. WEIMARANER Ia dilatih untuk mencari benda-benda yang terlarang kerana kecerdasannya dan deria bau yang tajam. BEAGIE Dijadikan anjing pemburu walaupun mempunyai kaki yang pendek. DOGO ARGENTINO Merupakan baka dari cordoba fighting dog, anjing ini memiliki badan yang panjang dan berotot sebab itu ia dijadikan anjing penyerang. BLOODHOUND Ditugaskan untuk mencari jejak

LAMB SHANK SALAI MASAK LEMAK CILI API DI PREMIERE HOTEL MENU BERBUKA YANG WAJIB KORANG CUBA!

Image
Assalamualaikum semua Alhamdulillah dah lebih 2 minggu kita berpuasa, pelbagai menu berbuka kita dah masak, setiap hari pening fikir menu apa nak masak. Kadang rasa bosan pulak asyik makan di rumah, air tangan sendiri pulak tu. sesekali dapat makan di luar, air tangan chef ke kan, sedap sikit kat tekak ni kan. Haaaa jangan risau, kalau korang dah bosan makan lauk yang di bazar, korang boleh cuba makan kat Première Hotel. Ia terletak di Bandar Bukit Tinggi tidak jauh dari pusat bandar Klang. Untuk bulan Mei dan Jun ini, korang berpeluang merasai 2 menu utama yang sangat unik di The Buzz Cafe, Première Hotel. Menu pertama adalah Lamb Shank Salai Lemak Cili Api yang dagingnya sangat tender. Korang wajib cuba menu ni tau, serius sedap yakmat. Lamb shank ni di salai di atas pasu lepas tu direneh selama dua jam!!! Patut lah isi kambing tu lembut dan sangat juicy, memang terasa semua ramuan meresap dalam daging. Nikmat makan lamb shank ni memang tak terkata, saya sangat menikmati lamb shan

BAE ROSLAN 2021 BIRTHDAY

Image
Assalamualaikum semua 17 APRIL lepas adalah birthday saya dan pada yang mengenali saya di Facebook mungkin tahu yang abah mertua saya meninggal pada 11 APRIL. Yang lebih menyedihkan Birthday abah adalah pada 16 APRIL. Sebenarnya dah plan nak sambut sama, kebetulan birthday adik ipar 18 April, so boleh la sambut sama kan, saya siap dah beli money bouquet untuk abah, namun Allah lebih sayangkan abah. Ok post ni taknak sedih-sedih, just nak letak memori birthday tahun ni, keluarga dan kawan yang ada bersama saya. Alhamdulillah untuk pertambahan umur yang Tuhan berikan. Namun, umur ini bukan saja nikmat tapi peringatan yang ajal juga semakin mendekat. Moga saya lebih istiqomah untuk tingkatkan amal ibadat, inshaaAllah. Celebration pertama adalah di Dorsett Kuala Lumpur. Plan asal adalah nak staycation dengan geng KLASS Princess, memang tak sangka depa nak buat early celebration. Siap prank lagi staff hotel suruh turun sign dokumen, masa tu rasa nak maki je staff tu, tapi bila dia cakap bai

WORDLESS WEDNESDAY - FAKTA MANUSIA PERTAMA DI DUNIA

Image
Assalamualaikum semua MANUSIA PERTAMA KE BULAN Neil Armstrong merupakan manusia pertama mendarat di bukan menaiki Apollo II MANUSIA PERTAMA TIBA DI KUTUB SELATAN Pada April 1909,jurutera angkatan laut amerika, Robert Peary berjaya menjejak kaki di kutub utara setelah 37 hari perjalanan dingin di atas ais MANUSIA PERTAMA TIBA DI KUTUB UTARA roald Amundsen dari Norway telah memacakkan bendera di kutub utara pada tahun 1911 PENDAKI GUNUNG EVEREST PERTAMA Sir Edmund Hillary seorang penternak lebah berasal dari New Zealand menawan puncak gunung Everest dengan ketinggian 8,848m (29,028 kaki) pada Mei 1953. PENERBANGAN INDIVIDU PERTAMA MERENTAS LAUTAN ATLANTIK Pada tahun 1927 Lindbergh merentas lautan atlantik dari long island new York ke paris menggunakan kapal berenjin tunggal bernama spirit of st louis dengan perjalanan sejauh 5,809km selama 33jam 30minit tabpa henti. MEKANIK DUCATI WANITA PERTAMA Hannah johnson adalah wanita pertama mendapat sijil kelayakan sebagai mekanik rasmi Duc

WORDLESS WEDNESDAY - TUMBUHAN MENAKJUBKAN DI DUNIA

Image
Assalamualaikum semua AFRICAN BAOBAB Dengan ukuran mencecah 25meter dan batang yang sangat besar. Buahnya digunakan untuk membuat ubat dan makanan DRAGON TREE Pokok ini hanya terdapat di Maghribi, Madeira, Kepulauan Cape dan Kepulauan Canary. Daunnya berduri dan buah berwarna coklat, manis rasanya. Pokok naga yang semakin pupus, digunakan oleh bangsa Rom kuno sebagai pewarna peralatan besi.   BOIS DENTELLE Bentuk bunganya menyerupai loceng dengan kelopak berenda. Bunga ini hanya mekar di bulan Januari hingga Mac hanya ada di Mauritius. ST. HELENA GUNWOOD Pokok yang menjadi lambang Pulau St. Helena berbentuk kanopinyang merimbun. Daunnya membesar sehingga 12cm dan berbunga pada musim sejuk dan akhir musim bunga. HINTON'S OAK (ENCINO OF HINTON) Pokok ini terdapat di Mexico dengan tinggi mencecah 15meter. Digunakan sebagai kayu api dan asapnya ada aroma yang unik.  MONKEY PUZZLE Mencecah sehingga 40meter memiliki

Followers