Posts

Showing posts from January, 2021

VIT'S KAN ADA, MERIAHNYA RAYA

Image
Assalamualaikum semua Bulan Ramadan sudah tiba dan umat Islam di seluruh dunia pasti teruja nak sambut bulan mulia walaupun kita semua masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP/PKPB/PKPP) dan masih belum dapat merentas negeri. Syukur kita semua masih dapat menunaikan ibadah terawih di masjid dan surau dengan SOP yang ketat berbanding tahun lepas kita semua hanya di rumah. Bazaar Ramadan pun boleh beroperasi macam biasa dengan SOP yang sewajarnya demi menjaga keselamatan semua. Walaupun masih tak boleh merentas negeri untuk balik ke kampung masing-masing untuk menyambutAidilfitri bersama keluarga tercinta, tapi kita tetap bersyukur sebab pihak kerajaandah bagi sedikit kelonggaran dan wajib mematuhi segala perintah yang kerajaan Malaysia dah tetapkan. So harap-harap kita tak langgarlah peraturan yang telah ditetapkan ye. Disebabkan itu, Vit’s jenama mi segera dan mi kering Halal yang telah bertapak di Malaysia sejak 46 tahun yang lalu ingin menjemput anda semua sempena menyambut Ramad

WORDLESS WEDNESDAY - TIKUS PENJEJAK PERIUK API

Image
 Assalamualaikum semua Wordless wednesday kalini nak cerita oasal seorang tikus. Tikus terkenal dengan haiwan perosak namun di Mozambique Afrika, ia terkenal sebagai pasukan penjejak periuk api. Diberi nama Kofi, adalah antara tikus terlatih selain 30 ekor tikus lain menjejak periuk api kesan perang saudara di Mozambique. Dengan deria bau yang tajam, mereka dapat mengesan periuk api dalam jarak 50m.  Mempunyai badan yang kecil dengan berat badan Kofi sekitar 1.3kg, periuk api tak mungkin akan meledak dengan tekanan beratnya. Kesemua tikus ini dilatih seawal 5 minggu di lahirkan, kira lepas putus susu. Mereka semua diajar mengesan aroma atau bau khas casing logam sebuah periuk api dan akan diberikan ganjaran makanan iaitu sebiji avocado. Tikus terlatih ini akan menjejak periuk api dan mengorek tanah dimana lokasi periuk api dijumpai dan akan menunggu untuk diberikan makanan. Kemudian, pakar pemusnah periuk api akan datang untuk memusnahkan periuk api. Kumpulan tikus ini dapat menjejak k

PENGALAMAN BELI EMAS ONLINE DI PGMALL JEWELS

Image
Assalamualaikum semua New norma kini, bukan saja keperluan harian je kita boleh beli online, jangan tak tau, emas pun kita dah boleh beli online. Semua di hujung jari, yang jarang ada di hujung tu duit je la haha Di sebabkan PKP, kebanyakkan kedai memang tak bukak, kedai emas pun waktu operasi terhad. Tak kuasa la pulak nak beratur panjang, nak pilih barang yang kita suka pun ambik masa, sedangkan kedai cuma bagi masa satu jam untuk pilih. Tak mudah ye nak cari barang kemas dalam masa satu jam sebab kita ada bajet, kalau duit banyak takpa, main tunjuk je mana suka, haha Saya ni memang penggemar emas, tak dapat beli, pi kedai cuci mata pun dah seronok tengok design terbaru yang gondu-gondu. Selalu dok perasan iklan PGMall pasal emas, mula-mula rasa macam tak yakin tapi lepas check review semua, saya decide beli cincin kat PGMall Jewel. Tengok design barang kemas di PGMall ni memang cantik-cantik Yang best beli kat PGMall ni, harga yang diletakkan telus. Tak ada harga tersembunyi. Harga

RESEPI LEMPENG/PEKNGA PALING MUDAH SUKATAN CAWAN

Image
Assalamualaikum semua Lempeng atau orang utara panggil peknga merupakan makanan paling simple dan mengeyangkan. Korang tau tak lempeng ni telah disenaraikan sebagai makanan tradisi Malaysia tau. Kebiasaannya orang melayu suka masak lempeng dan terdapat pelbagai variasi resipi yang diolah. Ada yang letak nyoq atau kelapa. Nak buat pun mudah je. Saya kongsikan resepi paling mudah dan ini adalah resepi asli orang tua-tua dulu tau. Bahan bahan 1 cawan tepung gandum 1 biji telur 1 cawan air suam/panas secubit garam Cara masak Bancuh kesemua bahan dan kacau sehingga sebati. Tambah sikit air suhu bilik jika perlu. Sebab adunan tu nak cair sikit. Jangan terlalu likat tau nanti lempeng jadi tebal.  Panaskan frying pan (guna non stick lebih elok), sapu minyak sikit dan tuang adunan.  Nanti dah garing, balikkan bahagian lagi satu. Gunakan api perlahan ye, biar lambat masak janji tak hangus Saya makan dengan sambal sardin hancur. Memang marbeles. Lempeng ni sedap di makan dengan sambal ikan bil

WORDLESS WEDNESDAY - 7 BUNGA TERCANTIK DI DUNIA

Image
Assalamualaikum semua Untuk segmen wordless wednesday, saya akan kongsikan fakta-fakta menarik yang saya dapat hasil dari pembacaan. Kali ni saya nak kongsikan tentang bunga-bunga yang tercantik di dunia. BLEDING HEART Bunga ni biasanya terdapat di hutan hujan Australia dan mekar sekitar bulan April hingga Jun. Bleeding heart bunga yang indah untuk menghiasi taman agar teduh dan segar. Ia mempunyai gabungan warna merah, merah muda dan putih. SAKURA Korang mesti tau bunga sakura, kalau pernah ke Negara matahari terbit, mesti dah pernah tengok bunga sakura ni. Bunga sakura adalah lambang kebanggaan rakyat Jepun. Berwarna merah jambu dan putih, dan sangat indah bila mekar, dan masih cantik walaupun dah jatuh ke tanah. BEGONIA Bunga yang sangat popular di Amerika ini diperkenalkan di England pada tahun 1977. Ia berbentuk lipatan-lipatan dan sangat terkenal bukan sebab bukan saja bunganya cantik, daun bunga begonia ini pun cantik tau. BLUE BEL

PRODUK MI SEGERA VIT'S HALAL SEJAK 1980

Image
Assalamualaikum semua Korang semua mesti tau brand Vit's kan? Mestilah kenal, VIT MAKANAN KUALA LUMPUR SDN BHD adalah syarikat pengeluar makanan berasaskan mi segera yang telah ditubuhkan sejak 1975. Baru-baru boleh pulak kecoh pasal status HALAL bagi produk keluaran VIT'S. VIT’S merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang sah sejak 1980-an bernombor 1 001-01/2005. VIT’S menjelaskan bahawa produk VIT’S yang berada dipasaran adalah daripada pengeluaran dimana sijil halal masih dalam tempoh yang sah. Oleh itu, mereka memberi jaminan bahawa produk yang berada dipasaran adalah memenuhi piawaian halal dan selamat untuk dimakan. Maka pengguna boleh terus mengguna produk kami tanpa ragu ragu. ‘Merujuk kepada isu yang tular di media sosial baru-baru ini, ingin kami jelaskan statusnya dengan lebih terperinci agar ianya tidak memberi tanggapan negatif atau menyebabkan pengguna muslim kami salah faham terhadap situasi sekarang’, ulas En YT Lai selaku Pengarah Pemba

RESEPI UDANG MASALA

Image
Assalamualaikum semua Kebanyakkan kita suka makan udang tapi korang tau tak khasiat yang terdapat dalam udang? Harini nak kongsikan resepi udang, sebelum tu kita baca dulu apa kebaikkan makan udang. Bila kita tau apa yang kita makan, lebih senang nak kawal ikut kesihatan badan. Banyak khasiat dalam udang ni tau antaranya:  Mineral  Udang merupakan makronutrien yang sihat sebab ia tinggi protein, rendah karbohidrat dan mengandungi sedikit lemak. Sebabkan udang ni tinggi protein, boleh bina otot dan kurangkan lemak tau. Vitamin Terdapat pelbagai vitamjn sihat di dalam udang seperti sumber vitamin A, D dan E yang hebat serta vitamin B1, B2 dan B3.  Asid lemak  Lemak yang ada dalam udang ni adalah lemak omega 3 yang diketahui dapat menurunkan risiko serangan jantung. Kolesterol dalam Udang  Walaupun banyak mineral, vitamin dan lemak baik dalam udang, ia juga tinggi kolestrol. Jadi kalau nak makan tu berpada-pada ye, kang elok sihat, kolestrol naik mencanak.  Dah baca khasiat udang, jom ten

WORDLESS WEDNESDAY - ANAKDENESOR MCO 2.0 GIVEAWAY

Image
Assalamualaikum semua First time buat entry wordless wednesday. Lepas ni wordless wednesday di blog saya akan kongsikan anything in short.  Kali ni nak share tentang giveaway blog Anakdenesor. Saya pun join, siapa yang ulat buku tu sesuai sangatlah join giveaway ni. Manatau rezeki kan. Kalau korang nak join klik je gambar kat bawah eh MCO 2.0 GIVEAWAY MCO 2.0 GIVEAWAY ꘡ Hye guys!!!! To bring a good vibes for this january, AD nak umumkan AD akan mengadakan GIVEAWAY One copy of "Selamat malam nostalgia to "1 lucky book lover!! All you have to do is copy the banner and back link to this post, follow, like and comment my latest video di Youtube:anakdenesor From 12 January until 1st of February  *jika penyertaan kurang daripada 10 orang giveaway ini akan terbatal serta merta.

STAYCATION MELAKA BAJET TRAVEL TAPI PENGINAPAN MEWAH

Image
Assalamualaikum semua Emperio Residence - Penginapan kami untuk staycation Melaka (Sumber Google) Kalau korang ada baca sebelum ni saya ada share staycation kat Melaka, misi hunting makanan sedap di Melaka. Dalam entry tu saya kongsi restoran ee ji ban dan penginapan yang super best kat Emperio Residence. Kali ini entry sambungan staycation Melaka nak story kedai makan asam pedas. Asam Pedas ni memang sangat sinonim dengan Melaka, kalau ke Melaka memang tak sah tak pekena (makan) asam pedas dulu. Dia kira sama macam Penang la, kalau pi sana mesti orang cari nasi kandaq dan pasembor. Lepas check out, kami terus ke Asam Pedas Hajjah Ruhana di Taming Sari.  Inilah kedai asam pedas tu, Asam Pedas Hajjah Ruhana Ni ha kalau nak makan ikan bakar pun ada. Boleh tengok harga ni boleh la nak bajet sebelum makan. Ni lah lauk saya hari tu Nasi putih, asam pedas pari, telur masin separuh ulam pegaga, cicah sambal belacan dan cencaluk RM15.70. Harga tu kira reasonable sebabikan pari tu memang b

Followers