Posts

Showing posts from October, 2020

VIT'S KAN ADA, MERIAHNYA RAYA

Image
Assalamualaikum semua Bulan Ramadan sudah tiba dan umat Islam di seluruh dunia pasti teruja nak sambut bulan mulia walaupun kita semua masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP/PKPB/PKPP) dan masih belum dapat merentas negeri. Syukur kita semua masih dapat menunaikan ibadah terawih di masjid dan surau dengan SOP yang ketat berbanding tahun lepas kita semua hanya di rumah. Bazaar Ramadan pun boleh beroperasi macam biasa dengan SOP yang sewajarnya demi menjaga keselamatan semua. Walaupun masih tak boleh merentas negeri untuk balik ke kampung masing-masing untuk menyambutAidilfitri bersama keluarga tercinta, tapi kita tetap bersyukur sebab pihak kerajaandah bagi sedikit kelonggaran dan wajib mematuhi segala perintah yang kerajaan Malaysia dah tetapkan. So harap-harap kita tak langgarlah peraturan yang telah ditetapkan ye. Disebabkan itu, Vit’s jenama mi segera dan mi kering Halal yang telah bertapak di Malaysia sejak 46 tahun yang lalu ingin menjemput anda semua sempena menyambut Ramad

SURAT RINDU BUAT BAPAK

Image
Assalamualaikum semua Hari ini genaplah 74 tahun, sekiranya ayah saya masih hidup. Posting ni khas buat ayah (saya panggil bapak) yang sangat saya rindui. Kata orang tua, anak perempuan biasanya rapat dengan bapak, begitulah saya masa bapak masih ada. Setiap hari mesti akan berhubung, mesti nak dengar suara, dengan mak saya tak pulak macam tu, sampailah bila Allah menjemput bapak untuk berehat, saya jadi kekok untuk call mak. Saya jarang cakap telefon dengan mak, kalau jumpa baru akan bersembang panjang dan sesi meluah perasaan pun bermula. haha Kalau dulu, saat bapak masih ada, cukup cuak kalau battery handphone dah nazak, risau kalau bapak tak dapat call. Sebabnya pernah sekali tu handphone takda bateri, memang dah padam, so saya pun charge. Masa tu praktikal jadi saya dok menyewa seorang je di Kajang. Tiba-tiba bapak datang ketuk pintu rumah dalam keadaan cemas.  'Angah, angah ada rumah tak? bukak pintu ni' 'Awat ni bapak? Mai sini malam-malam' Masa ni memang dah cua

EKSKLUSIF CABUTAN BERTUAH VITS KINI KEMBALI LAGI

Image
Assalamualaikum semua 14 Oktober 2020 bermulalah #wfh untuk rakyat Selangor termasuk lah saya. Biasanya 6.30 pagi dah keluar untuk mencari sesuap nasi, ecewahh haha, tapi harini dapat bersenang-senang sebelum mula kerja 7.45 pagi. Since tak perlu keluar rumah, saya pun masak sarapan maggi goreng guna maggi VIT'S, sedap sangat sebab maggi VIT'S ni lembut je, rasa pun lain dari maggi brand lain, cuma takda perencah je. Dok makan VIT'S pagi ni, teringat pula program cabutan bertuah yang dianjurkan oleh VIT'S. Kalau korang nak tau VIT'S ni dah bertapak di Malaysia sejak 1975 tau, dah 45 tahun tu, semestinya brand yang dipercayai rakyat Malaysia. Berbalik pada program cabutan bertuah tu, VIT'S telah berkolaborasi bersama sebuah pasaraya terbesar di Malaysia iaitu AEON. Program VIT'S AEON CABUTAN BERTUAH yang telah berlangsung sebelum ini dari tarikh 13 Ogos hingga 16 September 2020 telah berjaya di menangi oleh sermai 54 pemenang. Apa yang anda perlu lakukan ad

ROTI HOMEMADE ALA GARDENIA TANPA BREADMAKER

Image
Assalamualaikum semua Dah lama tak berkongsi resepi. Banyak je resepi tapi semua masih dalam draft. Jom kali ni saya nak kongsikan resepi roti ala gardenia. Ada yang panggil roti buku, roti potong, macam-macam nama, kalau sebut roti gardenia lagi mudah faham, semua orang tau roti macam mana kan. Resepi ni pertama kali cuma, ini semua dek kebosanan kat rumah masa perintah kawalan pergerakan (PKP). Masa tu masih belum berkahwin dan tinggal seorang je, dan masa PKP tu kecoh orang berebut nak kan roti gardenia tu. Tak kuasa la nak berebut, memang tak keluar rumah lansung, 2 minggu sekali baru keluar untuk tambah barang dapur. Jadinya terhasillah roti yang sedap, lembut, mulus ni haha Saya dapat resepi ni dari Jamie Oliver, seorang chef yang terkemuka. Suka follow video-video masakan Jamie sebab semuanya mudah je dan bahan pun tak banyak. Tapiiii, resepi roti ni saya tak ikut sepenuhnya dari Jamie, saya ada olah sedikit sebab yang pertama kali buat sepenuhnya ikut resepi Jamie, kejadian rot

City of Digital Lights @iCity Shah Alam

Image
Assalamualaikum semua Selangor ni banyak tempat-tempat menarik untuk kita kunjungi antaranya adalah iCity. Pasti semua dah tau bila sebut iCity ni kan. Walaupun saya dah lebih sedekad tinggal di selangor, dah kira pemastautin, sedihnya belum pernah ke iCity. Haritu keluarga mertua dok bincang nak kemana, konon-konon nak percutian ringkas, tapi dengan keadaan covid yang tak menentu ni, semua setuju nak pi tempat dekat-dekat je yang tak perlu bermalam. Semua ipar terkejut saya tak pernah ke iCity, masing-masing ketawakan saya, padahal dekat je dengan rumah. Rupanya Taman Tema iCity ada bermacam tarikan antaranya Snow walk, Water world, Art Museum, House of Horror, City of Digital Lights dan lain-lain. Semuanya menarik tapi haritu sebab dah sampai pun lewat sebab jem nak masuk ke iCity, dan sesat sebelum tu, masuk ke Central iCity Mall, ya ampun berpusing-pusing jalannya. Alhamdulillah sampai dan parking pun mudah je walaupun banyak kereta. Sampai di iCity, cantik sangat dengan lampu be

Followers